2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Használt autók műszaki felmérése, azonosítása

A Román Gépjármű-bejegyzési Hivatal újabb szolgáltatásával biztosítékot nyújt, miszerint a megvásárolni kívánt jármű eredeti, rendelkezik a gyártó által megállapított azonosítóval, az elvégzett javítások pedig megbízhatóak. 

A Romániai Gépjármű-nyilvántartó egységeiben az ellenőrzésre érkezett járművek közül tízből kettőnél azonosítási problémák kerülnek felszínre. 


Fotó: Gáspár AndrásA legegyszerűbbektől, mint például olvashatatlan motorsorozat, motorkód vagy a gyártói rendszám hiánya, a legsúlyosabbakig, mint a karosszéria-/alvázsorozat cseréje, melyek megalapozott okot szolgáltatnak a használt autó forgalomba való beíratásának az elutasítására. Az azonosító elemek hiánya az autó RAR-n történő végleges elutasításához és blokkolásához vezethet, általában az újbóli üzembe helyezés lehetősége nélkül. 

A RAR szakemberei felmérték, mennyire kiszolgáltatottak az ügyfelek a használt autók vásárlásakor, mivel könnyen becsaphatják őket azok, akik rosszhiszeműen, rejtett hibákkal, valótlan futásteljesítménnyel, vagy ami még rosszabb, azonosítási problémákkal értékesítenek autókat. Ez utóbbi olyan helyzetbe hozhatja a gyanútlan vásárlót, hogy nem használhatja a járművet, amelyet megvásárolt. Ezért fontos a vásárlókban tudatosítani, hogy csak a Romániai Gépjármű-bejegyzési Hivatalban hitelesített ellenőrzést követően fizessék ki a vételárat. 

A műszaki értékelés többek között feltárhatja a szilárdsági szerkezet nem megfelelő javításait, vagy bizonyos feltételek mellett a futásteljesítmény mutatóján végzett beavatkozásokat.

Ennek érdekében a RAR 021/9672-es központi telefonszámán vagy a www.rarom.ro honlap főoldalán található RAR eXpert gombra kattintva lehet időpontot kérni – áll a RAR sajtóosztálya által szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben. (pálosy)