2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Maros Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Igazgatóság részt vesz egy négy megyére kiterjedő projektben, melynek célja a veszélyeztetett közösségekben élő gyermekek támogatása, a nappali központok által nyújtott szolgáltatások minőségének javítása. A Dicsőszentmártonban és Marossárpatakon zajló projektben 435 roma nemzetiségű gyermek és ifjú vesz részt – tájékoztatott Miklea Hajnal igazgató. 


Miklea Hajnal               Fotó: Nagy Tibor (archív)A projektet Ialomiţa, Arad, Buzău és Maros megye gyermekvédelmi igazgatóságai, valamint a fővárosi szociális munkakörök erőforrás- és információs központja valósítja meg. A projekt elnevezése VIP – PLUS, ami a román nyelvű megnevezés: az önkéntesség, kezdeményezés és professzionalizmus kezdőbetűiből áll. 

A projekt a Helyi fejlesztés, a szegénység felszámolása és a romák felzárkóztatása elnevezésű program keretében zajlik, célja a meglévő nappali központok fejlesztése, a kivitelezés 2021. január elseje és 2022. december 31-e között zajlik. A forrásokat uniós és norvég alapokból biztosítják, forráskezelő a Román Szociális Fejlesztési Alap. A projekt költségvetése 4,56 millió lej. 

A projekt révén a falun élő roma nemzetiségű gyermekek és ifjak, valamint családjuk szociális felzárkóztatását és esélyeik növelését szeretnék elérni Maros, Arad, Buzău, Ialomiţa megyében úgy, hogy kilenc nappali foglalkoztatási közponban emelik a szolgáltatás minőségét, továbbá tudatosító kampányokat, képességfejlesztést folytatnak, támogatják a csapatmunkát, és a hálózaton belül közbelépnek ott, ahol erre szükség mutatkozik.

Maros megyében a projekt 539 személyt céloz meg, ebből 435 roma nemzetiségű, főként olyan gyerekek, akik részt vesznek a nappali központok programjaiban, ezek szülei, családtagjai, továbbá a gyerekekkel foglalkozó szakemberek, önkéntesek, roma vezetők és -szakértők. Maros megyében két központ, a dicsőszentmártoni Buckner Alapítvány nappali központja, valamint a Sárpataki Polgármesteri Hivatal által működtetett nappali központ vesz részt a projektben, melynek költségvetése megyei szinten 1,29 millió lej.