2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Néhány napja kitalálta a kisebbik román kormánypárthoz tartozó gazdasági miniszter, hogy adómentessé kellene tenni a minimálbért. Ez politikusoknak hálás téma, mert népszerűségi jó pontokat lehet vele szerezni, főleg egy olyan országban, ahol a munkavállalók jelentős része minimálbérrel van fizetve, az utóbbi évtizedek kormányai „eredményes” gazdaságpolitikájának következményeként. De ebből egyelőre legfeljebb meddő vitatéma lesz, adócsökkentés kevésbé.

Ez a magát progresszívnek beállító párt az utóbbi időben megmutatta, hogy ha magyar kártyázni kell, akkor bizony konzervatívokat megszégyenítően hagyománytisztelők, és ez a kezdeményezésük is az, mivel az ötletet az utóbbi években a szocik is többször felvetették, de soha nem alkalmazták, még akkor sem, amikor szerintük szárnyalt e szép haza gazdasága. Hogy itt csak egy egyszerű választóbolondító vagánykodásról van szó, ami köszönő viszonyban sincs a valósággal, az abból érhető tetten, hogy szó sem esik az elképzelt intézkedéssel járó következményekről. Egy valamirevaló gazdasági miniszternek egy ilyen lépésnél messze nem elég arról beszélnie, hogy milyen kategóriák számára biztosítana adómentességet, hanem arra is ki kellene térnie, hogy az elengedett adókból származó költségvetési hiányt miből pótolja. De erről nem volt szó, bár még annyit sem részletezett a miniszter, hogy csak az illetők személyi jövedelemadóját, vagy a társadalombiztosítási járulékait is elengednék-e, mivel az is adó, csak másképp hívják, s más kasszába megy. Ennyiből azt is nehéz kitalálni, hogy mekkora hiányt kellene befoltozni a bevételi oldalon. Világos, hogy semmi számolás nincs a szövegelés hátterében.

Így legfeljebb cirkusznak jó az egész, és a miniszteri ötlet ellen valószínűleg a kis települések vezetői fognak leginkább kikelni. Ugyanis a személyi jövedelemadó gyakorlatilag az önkormányzatoknál marad, és főleg a kis települések számára, ahol rendszerint arányaiban magasabb az alacsony keresetűek száma, ez az egyik legfontosabb bevételi forrás. Progresszívékig, akik nagyvárosi polgármesteri hivatalok optikáján keresztül nézik a világot, ez nem látszik el. Mint sok egyéb sem.

Az már más lapra tartozik, hogy egy olyan országban, ahol az alkalmazottak ekkora hányada van minimálbérrel fizetve, a döntéshozóknak illene elgondolkodniuk az adórendszer reformján, a kis jövedelműek adóterheinek csökkentése érdekében. Csak ott a gond, hogy nem látszik a kormányzatban az ehhez szükséges szakértelem. Mert ha az meglenne, akkor egy ilyen szinten hadováló gazdasági miniszternek másnap kiadták volna az elbocsátólevelét.