2020. február 24., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Csütörtökön, mint már beszámoltunk róla,  soros ülését tartotta a Maros Megyei Tanács. Az itt jóváhagyott  határozatok között szerepel a megye általános költségvetésének a kiigazítása is, ami jelentős beruházások kivitelezését teszi lehetővé, útjavítást és  a Maros Megyei Klinikai Kórház felszerelését.

Fotó: Nagy TiborÁltalános költségvetés-kiigazítás

 A legutóbbi országos költségvetés-kiigazítás eredményeként Maros megye 1.721.000 lejt kapott a hozzáadottérték-adó visszaosztásából, amit a Maros Megyei Tanács a saját és az alárendelt intézmények működési költségeire fordíthat. Emellett további 5.439.000 lejt utalt át a kormány a megyének a Románia Iskoláiért Program (korábbi tej és kifli program) költségeinek fedezésére. 
A most elfogadott megyei költségvetés-kiegészítés keretében a megyei önkormányzat 5.785.000 lejjel növelte a megyei utak 2019-es karbantartási programjának költségvetését, valamint 1.330.000 lejjel a Maros Megyei Klinikai Kórházét. Ez utóbbiból a kórház 550.000 lejt költhet javításra, 780.000 lejt pedig beruházásra.
– A megyei klinikai kórház az első  az idei esztendőben. Nagyon fontosnak tartom, hogy növeltük a költségvetését új orvosi eszközök vásárlására, köztük két echográfra 780 ezer lejt szántunk. Növeltük a  javítási költségeket, mivel bizonyos javítások többe kerülnek, mint ami elő volt irányozva. Fontos, hogy minél több helyen megtörténjen a korszerűsítés. Ezenkívül a megyei úthálózat javítására is jelentős összeget szántunk, az ez évi költségvetést körülbelül 6 millió lejjel növeltük, hogy újabb útszakaszon tudjanak aszfaltozni. Kisebb összegeket biztosítunk számítógép-vásárlásra, növeltük a megyei múzeum költségvetését, hogy a görgényszentimrei Rákóczi–Bornemissza-kastélyban állagmegőrzési munkálatokat végezhessenek – fogalmazott Péter Ferenc tanácselnök. 

Előkészületek a mezőzáhi Ugron-kastély felújítására

A mezőzáhi Ugron-kastély körüli telek –  Park utca 10. szám – újabb felmérésekor kiderült, hogy a telekkönyvben szereplő  és a valós terület között  különbség van. 
A mezőzáhi kastélyhoz tartozó területként korábban 17.740 négyzetméter szerepelt a telekkönyvben, az új mérés szerint a terület valójában 16.813 négyzetméter, azaz 927 négyzetméterrel kisebb, mint ami az iratokban van. Ezért kell módosítani a telekkönyvet.
– A tanács csütörtökön elfogadta a topográfiai-kataszteri dokumentációt, hogy ezt a telekrészt is telekelni lehessen. A kastély felújítására készülnek a tervek, itt is  a legsürgősebb lépés az állagmegőrzés.
A közelmúltban a tetőt megjavították, kicserélték az esővízcsatornákat, hogy a falak ne ázzanak be. A megyei múzeumnak és vezetőinek lesz  a hatásköre, hogy funkciót találjanak a kastélynak. Tárgyalások folytak különböző alapítványokkal, van már elképzelés.