2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Miközben ezek a sorok születnek, az ország vezető politikusai lázasan egyeztetnek, és különböző forgatókönyveket találnak ki az USR PLUS és az AUR által benyújtott bizalmatlansági indítvány következményeinek megelőzésére. 

Az USR PLUS benyújtotta az indítványt, mert „nem maradhatott tovább a koalícióban, hogy nézze, amint Florin Cîţu gúnyt űz a közpénzekből, arra használva az alapokat, hogy szavazatokat vásároljon magának a PNL kongresszusára”.

Ám ebben az országban bármi megtörténhet.

Az is, hogy a bizalmatlansági indítvány nem megy át, és Cîţu kormánya megmenekül, de az is, hogy bukik a kormány, és a vezető kormánypárt új kormányfőjelöltet javasol.

Politikai elemzők szerint: történjék bármi, a fő cél az államfő hatalmának a megőrzése. 

Ha Cîţu a helyén marad, az USR PLUS ellenzékbe kerül, és nem marad más választása az elnöknek sem, mint elfogadni egy esetleges kisebbségi kormányt, amely az általa sokat átkozott „vörös pestis” támogatásával folytathatná a munkáját. Ebben az esetben a kormány teljesen ki lenne szolgáltatva Ciolacu pártjának… 

Szakértők egyhangú véleménye, hogy ha bukik a kormány, és a liberálisok jelölnek új kormányfőt, bizonyára egy olyan személyt választanak, aki – ahogy annak idején Cîţu tette –, még a hivatali eskü letétele vagy a parlamenti szavazás előtt lemondana, és második jelöltként ismét Cîţu folytathatná a kormányzást.

Ha a parlament plénumában szavazásra kerül az USR–AUR szövetség bizalmatlansági indítványa, a PSD is megszavazza azzal, hogy siker esetén előre hozott választásokra kerül sor, jelentette ki vasárnap Marcel Ciolacu PSD-elnök. Mint mondta, szociáldemokraták nem azért szavazzák meg az USR–AUR indítványát, hogy „Barna visszatérjen a kormányba, és Ghinea tönkretegye az országos helyreállítási tervet”, hanem a végsőkig el akarnak menni.

Köztudott, hogy a szociáldemokraták is készítettek egy bizalmatlansági indítványt. Ciolacu szerint felkérték az USR PLUS-t és az AUR-t, beszéljék meg az indítvány szövegét, és nyújtsák be együtt, az USR PLUS azonban inkább az AUR-ral való szövetséget választotta, nem válaszolt, még azt a gesztust sem tették meg, hogy elküldjék nekik az indítvány szövegét. Kijelentette: a PSD nem kíván részt venni a kormánykoalícióban zajló csatározásban, és akkor nyújtja be a bizalmatlansági indítványát, amikor kigyűl a 234 aláírás. 

Közben a választópolgárok a hatalmasra duzzasztott energiaárakkal küzdenek. Felmérések szerint tíz ember közül négy nem tudja kifiztni a villany- és gázszámláját.