2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Soha nem tapasztalt politikai krízis tapasztalható a rendszerváltás óta amúgy botrányról botrányig bukdácsoló kormányok történetében.

A csillagos egekig érő energiaárak, a tomboló koronavírus-járvány közepette egy olyan kormányra lenne szüksége Romániának, amely napi huszonnégy órában dolgozik az emberek érdekében. Egyik politikai elemző szerint nem olyan kormányfőre van szükség, aki Vama Vechén szórakozik a válság közepette, aki minden idejét és energiáját a belső választási kampányra pazarolta, akit nem érdekel, miből élnek az emberek.

Ágyő miniszterelnök, ágyő megoldás, újabb napokkal tolódik ki az esetleges megoldás – hangzott el egy másik politikai elemzőtől. Az államelnök a konzultációkat megelőző kudarcról beszélt. Ezért állítják többen is, hogy szándékosan terelte úgy a megbeszéléseket, hogy minél tovább funkcióban tarthassa Florin Cîţut. Ami hihető is, mert mától ismét külföldre utazik, akárcsak akkor, amikor a bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatták a kormányát.

A tegnapi konzultációk során a politikusok és politikai formációk egymásra mutogattak, és majd’ mindegyik azt vitatta, ki a hibás a kialakult helyzetért. Felelősséget azonban egyikük sem vállalt. 

A szociáldemokraták semmiféle körülmény között nem lépnek be egy kisebbségi kormányba, előre hozott választásokra készülnek, amikor átveszik a hatalmat. A PSD számára a PNL-ből és az RMDSZ-ből álló, kisebbségi kormány támogatása elképzelhetetlen, azt jelentené, hogy a szociáldemokraták „csúfot űznek a választóikból”. Az pedig, hogy Iohannis újra Florin Cîţut bízza meg kormányalakítással, elfogadhatatlan. A szocdemek szerint az elnök „időhúzásra játszik”. 

Az USR Dacian Cioloş személyében miniszterelnök-jelölttel és kormányprogrammal érkezett az elnöki palotába. Kormányban való részvételét feltételhez kötötte: olyan kormánykoalícióban hajlandó részt venni csupán, amelyben nincs Cîţu. Az elnök még gondolkozik a válaszon.

A liberálisok frissen megválasztott elnöke, és megbuktatása után ügyvezető kormányfőként fungáló Cîţu átdobta a macskát az USR udvarába: ők váltották ki a politikai válságot, ők oldják meg a problémát. Közben a kollégáival a nyakkendőik színein szórakozott. 

Az AUR független miniszterelnököt javasolt, azt üzenték Iohannisnak, ne húzza az időt, minél előbb vessen véget a válságnak, különben elindítják ellene a felfüggesztési procedúrát. 

Az RMDSZ ragaszkodik a jelenlegi kormánykoalícióhoz, és nem állt elő semmiféle igénnyel.

Tény, hogy a politikai csatározások nyomán Romániának nincs felelős kormánya. Ebből is világos, hogy a politikusok számára az egyéni és csoportérdekek a legfontosabbak.