2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Évadnyitó bemutató

A Tompa Miklós Társulat Fehér Balázs Benő rendezésével indítja 77. évadát. A Piros fű című legújabb produkció Boris Vian azonos című regénye alapján Laboda Kornél–Fehér Balázs Benő–Barcsai Bálint átiratában kerül bemutatásra, melyet  augusztus 26-án a színház Kistermében tekinthetnek meg az érdeklődők. A társulat új tagját, Rózsa Lászlót, valamint Szabó Fruzsina színészhallgatót az előadásban először láthatják a nézők a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház színpadán.

 „A némi erotikával, ironikus társadalomkritikával és sok humorral fűszerezett regény középpontjában egy különleges időgép áll, amelynek segítségével a főhős, Wolf szembenéz önmagával, gyermekkori és ifjúkori emlékeivel, félelmeivel és fogyatékosságaival” – írja Takács M. Gábor a darab alapjául szolgáló Boris Vian regényről.

 Az előadás egy tragikomikus emlékutazásra invitálja a nézőt:

Az nem lehet, hogy ennyi legyen az egész.

Ez a függöny, ez a ház, a fluppozás, a piros avar, a kék hajnal, a rikoltó holdfejő gébics, a sokszínű felhők, az éjféli bányatavak, a rombuszkapcsoló, a csillagok, a szurokfű, a sandacsacsa, a vonatozás Robignybe, a repülés Halüpszó szigetére, a mazsonéz, a dágványító, a lombogó, a vapiti, a dafota, a zselyma, a dér az aszfodéloszok fején, a frissen vasalt ingek, a sárga szoknyák, a kőolajkék kasmírnadrágok, a jegeskávék, a tejesmedvék, a nevetések a temetésen, a sírás a villamoson, a szégyenkezés a tanteremben, a szeretkezés a völgyben, a parton, a tóban, a hóban, az áttetsző hegyekben, a barlangok mélyén, az első csók egy eldugott padon, az ötéves hársligettel szagosított pekingi rózsaszínfelhő kövön hűtött szívkamraágyon.

Az nem lehet, hogy ennyi legyen az egész.

 Szereposztás: Wolf: Varga Balázs; Lil, Bors: Kádár Noémi; Zafir, Lazuli: Bartha László Zsolt; Ápridinka, Ananász: Szabó Fruzsina; Dupont szenátor: László Csaba; Polgármester, Pap, Szimmancs, Piko, Szerelő: Galló Ernő; Hopmester, Okker, Szállító, Őr: Rózsa László; Szomorú öltönyös férfi: Meszesi Oszkár; Ervin, Vapiti, Büfés, Trafa: Kovács Botond; Lányok, Csecsemőkar: Göllner Boró, Renczés Viktória, Karsai Dóra; Zongorista: Apostolache Kiss Zénó.

 Rendező: Fehér Balázs Benő; díszlet-jelmez: Horváth Jenny; zeneszerző: Bencsik Levente; dramaturg: Barcsai Bálint; rendezőasszisztens: Dobrovszki Dóra; szöveg: Laboda Kornél, Barcsai Bálint, Fehér Balázs Benő.

Az emlékjelenetek egy részét Fekete Ádám írta.

 A 12 éven felülieknek ajánlott, jellege miatt kizárólag magyar nyelven követhető előadás bemutatójának időpontja augusztus 26., csütörtök 19:30 óra. A bemutatójegyek elfogytak; a következő előadások szeptember 25-én és 26-án 19:30 órától láthatók. 

(PR-titkárság)