2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ki kell használni a Poklos medrében rejlő lehetőségeket!

A Poklos-patak a jelenlegi állapotában Marosvásárhely szégyenfoltja – jelentette ki csütörtökön, a patak medrében tartott sajtótájékoztatóján Soós Zoltán független polgármesterjelölt. Mint mondta, választási programjának egyik kiemelt pontja az, hogy a városlakók javára kiaknázzák azokat a lehetőségeket, amelyeket a Poklos rejt magában. A helyszínen bemutatott, igen ötletes látványterv szerint szaladó- és kerékpársávot, pihenőövezetet, játszóteret, valamint néhol parkolóhelyeket is kialakítanának a patakmederben. 

Soós Zoltán hangsúlyozta, a 10 évre szóló választási programjának 100 pontja közül ezt tartja talán a legszemélyesebb tervnek, hiszen ez nem csak a vásárhelyieknek tett ígéret, hanem a gyerekeinek is, akik reggelente iskolába menet rendszeresen szóvá teszik, hogy szemetesként fest a patak medre. A Poklos-patak jelenlegi állapotában Marosvásárhely szégyenfoltja, inkább egy szemétlerakóra hasonlít – fejtette ki a polgármesterjelölt, aki szerint számos kiaknázatlan lehetőséget rejt magában a Poklos-patak, és tulajdonképpen már évek óta léteznek tervek a rehabilitációra, de egyiket sem sikerült megvalósítani. Mint mondta, az európai trendekhez igazodva, a Poklosnak a város ékkövévé kell válnia úgy, hogy zöld folyosóként szelje át Marosvásárhelyt, és rekreációs helyszínként kihasználhassák a város lakói. Vissza kell adni a medernek a természetes jellegét, meg kell szüntetni a szennyezési gócokat, és hasznosítani kell a felületet – jelentette ki Soós Zoltán. A tervei között szerepel 4 km bicikliút és futóösvény a meder mentén, közösségi és pihenőterek kialakítása: szabadtéri színpad, játszótér, mászófal, padok, függőágyak, ugyanakkor mintegy 15 ezer négyzetméter zöld terület és a meder egy részének a lefedésével közel 200 parkolóhely kialakítása.

– Az a célom, hogy a patak nemcsak tiszta, de használható is legyen, a vásárhelyieknek szükségük van zöldövezetekre és közösségi terekre. Ahogy ezt megoldotta Szászrégen vagy Nagyvárad, mi is megtehetjük – hangsúlyozta Soós Zoltán.

A sajtótájékoztatón Kósa István ökológus kiemelte: sokan szomjazzák már a paradigmaváltást a vásárhelyi zöldövezetek kezelése terén, hiszen a városokon átfolyó patakokat és általában a zöldövezeteket értékként kellene kezelni, amire építeni lehet. A városvezetés felelőssége, hogy ezeket a zöldövezeteket megfelelően kezelje, fejlessze, azaz lehetőségként tekintsen rájuk. Az ökológus úgy véli, két fontos problémának a megoldását is pozitív irányba mozdítja elő a Poklos-projekt, egyrészt a zöldövezetek felületének a hiánya, ami sajnos jellemző Vásárhelyre, másrészt pedig a zöldövezetek általános állapota. 

A sajtótájékoztatón a polgármesterjelölt kifejtette: akárcsak számos más helyzetben a 20 év alatt, itt is az együttműködés hiánya gátolta a megoldást, ezért szoros együttműködést tervez a vízügyi igazgatósággal. Mint mondta, a környezetvédelmi beruházásokra vannak uniós alapok, a Poklos medrének a megújítását is ezúton tervezi.

Fotó: Menyhárt Borbála