2020. július 11., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Gyermekpresbitérium-választással, hangszeroktatással, ifjúsági zenekar működtetésével, kirándulások és táborok szervezésével teszi színessé és izgalmassá Tőkés Attila református lelkipásztor a gegesi gyermekek, fiatalok mindennapjait. 

A kis presbiterek egyebek mellett az egyházi lap kihordásában és a nyári tábori tevékenységek lebonyolításában segítenek, és ők számolják meg a templomban a gyülekezeti tagokat. A konfirmandusok idén nyáron Csíkfalva községbe, a jobbágytelki Tündér Ilona-völgybe kirándulnak, jövőre pedig egy görögországi út van kilátásban, a lelkész Pál apostol útját szeretné végigjárni a fiatalokkal. A gegesi parókia június közepétől szeptemberig számos tábornak ad otthont. Van, amelyiknél csak a helyszínt biztosítják, a július 22-én kezdődő hagyományőrző Szivárvány tábornak és az augusztus 26-ától zajló ottalvós vakációs bibliahétnek viszont a helyi egyházközség a szervezője.  

Tőkés Attila református lelkipásztor  Fotó: Nagy Tibor


Az ifjúsági zenekarban nemzedékváltás történt, a korábbi énekes ugyanis Svájcban, a gitáros Kolozsváron folytatja tanulmányait. A zenekar minden áprilisban, a magyar költészet napján Nyárádszentsimonban szokott fellépni (a rendezvényről mi is évről évre beszámolunk). 

– Gegesben korábban egy hatalmas kivándorlási hullám volt érzékelhető, de ez a folyamat pár éve megállt. Egyre több fiatal család vásárol itt házat, illetve építkezik, van, aki külföldről – Magyarországról, Németországból, Hollandiából – költözik haza. Míg három éve még jó pár eladó ház volt a faluban, ma már egyre nehezebb itt ingatlant vásárolni. Mindezek fényében Geges jövőjét kedvezőnek látom – összegzett a lelkipásztor.

Tőkés Attilától azt is megtudtuk, hogy a gyülekezet lélekszáma évek óta stagnál. A nyilvántartásban szereplő 250 gyülekezeti tagból 186-an laknak a településen, viszont az újonnan beköltözők közül  többen is átiratkoztak ide. 

– Kicsi, de összetartó, szorgalmas közösség a miénk. Ravatalozót építünk a faluban, ebben a polgármesteri hivatal is támogat, a tulajdonképpeni építkezés viszont közmunkával, a gegesi férfiaknak köszönhetően valósul meg – mondta a lelkész. 

Tőkés Attila az újdonságok között említette a diakóniai csoport által beindított kertészetet is. Az ott termő zöldséget a falu időseinek ebédjénél hasznosítja a lelkes asszonycsoport.

Geges almatermő vidék, az egyháznak is több mint egy hektár gyümölcsöse van, húsz hagyományos almafajtával pedig egy bemutató kertészetet hozott létre. Az évről évre megszervezett almafesztivál hozta az ötletet egy almaprés működtetésére.

– Részben helyi alapból, részben holland támogatással szereztük be tavaly az alma mellett más gyümölcs préselésére is alkalmas felszerelést. Elsősorban a helyieknek szántuk, de sokan jönnek más településekről is gyümölcsöt préseltetni – mondta a lelkipásztor, majd elmesélte, hogy a múlt évi gazdag gyümölcstermésnek köszönhetően naponta 12–13 órát préseltek. A lelkész az elkövetkezőkben egy fiatal vállalkozónak szeretné átadni az almaprést, van is egy frissen végzett kertészmérnök, aki jelenleg Marosvásárhelyen él, de a későbbiekben Gegesben alapozná meg a jövőt.