2021. december 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A házhoz szállítás nem biztosítja a megélhetést

Január után ebben a hónapban is elmaradt a Rákóczi lépcső aljában havonta megtartott termékvásár, a közegészségügyi hatóság ugyanis nem adott engedélyt a szabadtéri esemény megszervezésére. A termékvásárok betiltása nagy érvágást jelent a termelőknek, ugyanis legtöbbjüknek ez jelentette a megélhetést, a házhoz szállítás, ha vállalják is, nem pótolja a jövedelemkiesést. Nemrég petíció látott napvilágot, amelyben arra kérik a hatóságokat: szigorú szabályok mellett, kevesebb résztvevővel, de engedélyezzék a szabadtéri termékvásárok megtartását.

Januárban az utolsó percben derült ki, hogy elmarad Marosvásárhelyen, a Rákóczi lépcső alatti kis utcában immár öt éve havonta megtartott termékvásár, amely húsz-harminc kistermelőnek adott lehetőséget arra, hogy értékesítsék portékáikat. A napokban a szervezők sajnálattal közölték, hogy a februári vásárt sem tarthatják meg, mivel a közegészségügyi igazgatóságtól nem kaptak engedélyt rá. Hegedűs Szende, a vásárt szervező Petry cég illetékese lapunknak elmondta, a tavaly, a járványhelyzet miatt, minden alkalommal kiemelt figyelmet szenteltek a biztonsági előírások betartásának, mind az eladók, mind a vásárlók maszkot viseltek, nem volt zsúfoltság. Több ízben is volt ellenőrzés a vásáron, és mindig mindent rendben találtak, ezért nem értik, miért nem kapták meg az engedélyt. Hegedűs Szende rámutatott, a termelőket rendkívül hátrányosan érinti ez a korlátozás, van köztük olyan, akinek a havi jövedelme ötven–hetven százalékát a vásári eladás jelentette, és ez most kiesett. Mint mondta, több termelő próbálkozik házhoz szállítással, viszont a jól bejáratott vásárt, ahol rengeteg visszatérő vásárló fordult meg, a házhoz szállítás nem tudja helyettesíteni. Ez utóbbi nyereséget nem hoz a termelőknek, csupán arra jó, hogy ne kelljen kidobniuk az előállított terméket.

Fotó: Nagy Tibor (archív)


A helyi termékek vására szervezői is támogatják a kolozsvári kezdeményezést, a Fancsali Ernő, az Aranyosszéki Gazdák Egyesületének elnöke által indított petíciót, hogy jobb belátásra bírják a hatóságokat, országszerte engedélyezzék az ilyen vásárok megszervezését. A petícióban szóvá teszik: a legtöbb kistermelő abból él, hogy a hagyományos terméket vásárokon értékesíti, néhány hónapja azonban a tiltás miatt erre nincs lehetőség. Az érintettek arra kérik a hatóságokat, engedélyezzék szabadtéren, a szabályok betartásával, korlátozott számú résztvevővel a helyi termékek vásárát. – A nagyáruházak komolyabb korlátozások nélkül működhetnek, gyakran zárt térben rengetegen összetömörülnek, nincsenek betartva a távolságtartási előírások. A termelők nem támogatást, pénzügyi segítséget kérnek, csak annyit, hogy értékesíthessék munkájuk gyümölcsét – mutatnak rá a petíció szövegében.


A házhoz szállítás az egyetlen megoldás

A Petry cég által szervezett helyi termékek vásárán rendszeresen részt vevő termelők közül mintegy heten vállalták, hogy rendelésre házhoz szállítják a terméket, köztük a nyárádszentmártoni Szőke Tímea is, a Felső-Nyárád Menti Kézműves Sajtok készítője, aki lapunknak elmondta, vásár hiányában nem volt más lehetősége, csak a házhoz szállítás, viszont így jóval kevesebbet lehet eladni, hiszen a vásáron sokkal több vásárló megfordul, mint ahányan rendelnek. A lány hozzátette, szerencsére vannak visszatérő vásárlói, akik évek óta fogyasztják a termékeit, nekik a jelenlegi helyzetben házhoz szállította az árut, ugyanakkor új vásárlók is megkeresték a közösségi oldalon vagy telefonon, és megrendelték a kiválasztott tejtermékeket, hetente harminc-negyven családnak szállít házhoz, és eleve kisebb mennyiségeket állít elő, mint a nehéz helyzet beállta előtt.