2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szeptember 27-én a sorsunkról döntünk. Arról, hogy adunk-e esélyt a számunkra fontos dolgoknak, vagy kockára tesszük mindazt, amit eddig elértünk – Péter Ferenc szerint ez a tétje a vasárnapi önkormányzati választásoknak. Az RMDSZ Maros megyei tanácselnökjelöltje úgy gondolja, az önkormányzati választások eredménye nem csak a következő négy évre határozza meg a megye sorsát, hosszú távon is hatása lesz a Maros megyei magyar közösség életére. 


– Többször is elmondta az elmúlt időszakban, hogy Maros megyében idén nagyon sok múlik az önkormányzati választások eredményén. Miért nagyobb most a tét? 

– Négy évvel ezelőtt, amikor átvettem a megye vezetését, arra vállalkoztam, hogy újra lendületbe hozzuk a megyét. Ezt sikerült elérni, Maros megye az elmúlt években elindult a fejlődés útján. Ezt a munkát kell most tovább vinnünk, hiszen bőven van még tennivaló. Az elkezdett beruházások befejezésére és az előkészített tervek megvalósítására azonban csak akkor van garancia, ha nem lesz csere a megyei tanács élén. Nyolc évvel ezelőtt láttunk már példát arra, hogy a tanácselnöki széket elfoglaló liberális elnök minden projektet leállított, amit elődje, Lokodi Edit Emőke kezdett el. Szeptember 27-én arról döntünk, hogy tovább fejlesztjük-e Maros megyét, vagy újra megtorpanunk. Ennél is rosszabb lesz a helyzet, ha azokra bízzuk településeink és közösségünk sorsát, akik 20 éven keresztül tönkretették Marosvásárhelyt, most pedig a megye vezetését akarják megszerezni. Hiába győzünk a városban, ha Dorin Florea és csapata a megye éléről gáncsolja majd el Marosvásárhely és a megye fejlődését. 

– Miért fontos a magyar közösségnek, hogy ki vezeti a Maros Megyei Tanácsot?

– Sokan nem tudják, hogy a vasárnapi választás tétje nem csak az, hogy ki lesz a település polgármestere, hanem az is fontos, hogy ki vezeti a megyei tanácsot. Egy-egy térség és az egész megye fejlődése függ attól, hogy milyen fejlesztéseket kezdeményez a megyei tanács. Ahhoz, hogy a magyar közösség számára fontos beruházások és közösségi programok megvalósuljanak, olyan vezető kell legyen a megye élén, aki a döntések meghozatalakor szem előtt tartja a magyar közösség érdekeit. A magyar ügyekért csak magyar vezető fog küzdeni, ezért fontos számunkra a megyei tanácselnöki hely elnyerése. Fontos, hogy a lakosok az RMDSZ megyei tanácsosi listájára is szavazzanak, hogy minél több tanácsosunk jusson be a megyei testületbe. Elég sokan kell legyünk ahhoz, hogy egyetlen párt se tudja megkerülni az RMDSZ-t, amikor döntésekről van szó.

– Milyen esély van egy újabb tanácselnöki mandátum megszerzésére?

– Nem vagyunk egyszerű helyzetben, Maros megyében a magyarság aránya alig valamivel több mint 35 százalék. Ez elégséges lehet a győzelemhez, de csak akkor, ha mindenki elmegy szavazni. Olyan választási rendszerünk van, amely lehetővé teszi, hogy valaki egyetlen szavazat különbséggel nyerjen meg egy polgármesteri széket vagy akár a megyei tanácselnöki tisztséget. Minden egyes polgármesterre és tanácselnökre leadott szavazat döntő lehet! Ezért arra kérek mindenkit, hogy szeptember 27-én menjen el szavazni.

– A választás tétjéről és a győzelem esélyeiről beszéltünk, az Ön személyes motivációjáról még nem. Miért szeretné folytatni a munkát? 

– Az elmúlt négy évben jó úton indultunk el, de nagyon sok még a teendő. Azt szeretném, hogy Maros megye a következő tíz évben a régió vezető megyéje legyen. Ez a cél, és azt is tudom, hogy mit kell tegyünk azért, hogy ezt elérjük. Nagyon fontos a folytonosság, hogy az elkezdett projekteket legyen, aki be is fejezze. Tovább kell fejlesszük az infrastruktúrát, az utakat, az ivóvíz- és csatornahálózatot, folytatni kell a kórházak korszerűsítését, de ugyanakkor olyan nagyszabású beruházásokat kell kezdeményezzünk, amelyek munkahelyeket teremtenek és jövőt biztosítanak a fiataloknak. Egy ilyen projekt az Erdélyi Tudásközpont, Erdély legnagyobb rendezvényközpontjának a megépítése. A cél számomra világos, de csak akkor tudom folytatni az elkezdett munkát, ha a megye lakosai is támogatnak ebben, ha vasárnap bizalmat szavaznak nekem arra, hogy újabb négy évig vezessem a Maros Megyei Tanácsot.

(Fizetett hirdetés)