2020. február 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) pénteki ülésén Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei elnöke kijelentette: célunk a megye fejlesztéseinek folytatása, és Marosvásárhely elsorvasztásának megállítása. Ehhez az is kell, hogy a román emberek tiszteletét megszerezzük. Ha az RMDSZ erős jelöltet állít, akkor meg tudjuk nyerni a választást.

A megyei elnök szerint a jövő évi önkormányzati választások során Maros megyében és Marosvásárhelyen az lesz a legfontosabb kérdés, hogy túl lehet-e lépni a magyar jelöltek démonizálásán. Mint mondta, Maros megyének több nagy kihívással is szembe kell néznie az önkormányzati választásokon, és az elmúlt hetekben már látható volt, hogy kezdődik a kampány, kezdődnek a támadások. Ezért „nekünk mielőbb zárnunk kell sorainkat”.

Fotó: Nagy Tibor


„Tiszteletet követelünk közösségünknek”

Az RMDSZ államelnökjelöltet állít. Ez mai napig sokaknak természetellenes ebben az országban. Az államelnök-választás egy olyan lehetőség a magyar közösség számára, amikor hangosan elmondhatjuk, hogy mit akarunk. Elmondhatjuk, hogy a romániai magyar közösség nem akar mást, mint itthon maradni, szülőföldön jövőt építeni, családot alapítani. Hangosan, emelt fővel tiszteletet követelünk közösségünknek – mondta.

A továbbiakban kijelentette: „Marosvásárhelynek lassan 20 éve olyan polgármestere van, aki akadályozza a város fejlődését és eredményességét. Tehetetlenségét mesterségesen szított etnikai konfliktusokkal palástolja”, és megpróbálja az RMDSZ tanácsosai nyakába sózni a város anyagi problémáit.

Amióta augusztus elején, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal költségvetés-kiegészítésének megszavazásakor az RMDSZ gátat vetett a polgármester esztelen költekezésének és annak, hogy még jobban eladósítsa a várost, Dorin Florea hazugságokkal próbálja félrevezetni a közvéleményt, és minden problémáért a magyarokat teszi felelőssé – jelentette ki Péter Ferenc. 

Véleménye szerint a polgármester etnikai feszültséget kelt. Újra támadást indított a katolikus iskola ellen, vissza akarja államosítani az épületet. 

Kijelentette: „Nem tűrhetjük, hogy ez az ember maradjon továbbra is Marosvásárhely vezetője. Ebben a városban a lakosság csaknem fele magyar, a magyarokat mégis másodrangú állampolgárként kezelik. Az üzenetünk az, hogy a magyar emberek között ugyanannyi kompetens, rátermett és felkészült ember van, aki fel tudja emelni ezt a várost, mint a románok között. A tudásnak, a felkészültségnek nincs nemzetisége”.

Azokról is szólt a továbbiakban, akik vegyes pártokként azt az illúziót keltik, hogy az etnikai hovatartozás, a magyar közösségi érdekek nem fontosak.

„Én hiszek az együttműködésben, a párbeszédben, hiszek abban, hogy lehet a politikában szövetségeseket találni, de nem hiszek abban, hogy ezek a szövetségek az egyének között kell megszülessenek. Mindannyian ismerjük a MOST-Híd példáját, tudjuk, mit eredményezhet a közösségünk megosztása, és azt is tudjuk, hogy a magyar közösség érdekeit egy vegyes párt sosem fogja felvállalni. Erről a felvidéki barátaink sokat tudnak beszélni.

A feladat az, hogy a mi szövetségünk, a romániai, erdélyi magyarok demokrata szövetsége a vegyes pártok szavazóinak körében is tiszteletet tudjon kiérdemelni. Senki nem akarja a mi táborunkat pusztán azért elhagyni, mert vegyes pártok jelentek meg. Jobb jövőt tervező, megbízható RMDSZ-t szeretne. Olyant, amelyik ezekkel a pártokkal is képes versenyezni átláthatóságban, modernitásban, jövőképalkotásban. Ma ezen dolgozunk Maros megyében, Marosvásárhelyen. Széles körű társadalmi párbeszédet kezdeményezünk a következő időszakban, hogy olyan önkormányzati testületet tudjunk felállítani a jövő évi választásokra, amely kiérdemli a választók, a versenytársak tiszteletét” – zárta felszólalását Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei elnöke.