2022. május 18., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kik jogosultak kedvezményekre?

Értetlenség, felháborodás lett úrrá a fogyasztókon a nagy összegű földgáz- és energiaszámlák miatt. A legnagyobb gond, főleg a kis jövedelműek és a nyugdíjasok körében az, hogy nehezen tudják kiegyenlíteni ezeket a számlákat, hisz bevételük java részét ezek kifizetésére kell költeniük. Az intézmények is hasonló gondokkal szembesülnek. Jóllehet az állam felső határt szabott az energiaáraknak, ártámogatást is nyújt, így is sokkoló az összeg. Másrészt nem minden fogyasztó érti, mit tartalmaz a számla, milyen feltételek között kapják meg a kedvezményeket, egyáltalán ha kapják, ugyanis az Electrica novemberre és decemberre nem alkalmazta az árcsökkentést. A Népújság olvasóinak számlákkal kapcsolatos kérdéseire Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság alelnöke válaszolt. 

Nagy-Bege Zoltán

Forrás: investmentreports.co


– A fogyasztók számára egyértelmű, hogy drágult az energia, hogy miért, arra több magyarázat is elhangzott, viszont a számla tartalma nem mindenki számára érthető. Mennyi a támogatás, hogyan jelenik meg ez a számlákon, mire kell odafigyelni?

 – Az energiaár-támogatást és az energiaárak felső határának rögzítését (plafonálását) október végén a 295-ös törvénnyel hagyta jóvá a parlament. Ennek értelmében a 2021 novembere és 2022 márciusa közötti időszakban a lakossági fogyasztók számára a villamos energia és földgáz árát befagyasztották, ami azt jelenti, hogy nem számlázhatnak magasabb energiaárat, mint amit a törvény megszabott, illetve a fogyasztók egy kompenzációt kapnak, amit az állami költségvetésből fedeznek majd, ha a fogyasztó bizonyos fogyasztási határon belül van. Az ANRE, az Országos Energiaár-szabályzó Hatóság honlapján közzétettük azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik a kedvezményeket a háztartási fogyasztók villanyáram- és gázszámlái esetében. Ez érthető, lehet tanulmányozni. 

– Vegyük először az energiaár plafonálását. Mit jelent ez, hogy néz ki a fogyasztóknak kiküldött számlán? 

– Ahhoz, hogy valaki jogosult legyen a villamos energia árának plafonálására, a szolgáltatója által alkalmazott ár – az összes tarifákkal, héával együtt – kWh-ként magasabb kell legyen egy lejnél. Ebből a villamos energia ára 0,525 lej/kWh. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztóknak plafonálják az árat, és maximálisan 0,525 lejt fizethetnek egy kWh villamos energiáért. A gáz esetében a kilowattóránkénti maximális ár nem lehet nagyobb mint 0,25 lej, ami tarifákkal együtt 0,37 lejt jelent. Akinek a szolgáltató 25 baninál drágábban szolgáltatná a gázt, annak 25 baninál befagyasztják az árat. A különbséget mínusszal tüntetik fel a számláján. Azon fogyasztóknak, akiknek kilowattóránként 25 bani alatt szolgáltatják a földgázt, ez a plafonálás nem esedékes. 

– A plafonáláson kívül van még egy kompenzáció, ezt hogyan tüntetik fel a számlán? 

– A villamos energia kompenzálását akkor alkalmazzák, ha a havi fogyasztás 30 és 300 kWh között van november, december, január, február és március hónapban (a maximális értéknél van egy megengedett 10 százalékos eltérés, ami 330 kWh-ig terjedhet). A földgáz esetében akkor alkalmazzák a kompenzálást, ha erre az öt hónapos időszakra a fogyasztás nem több mint 1100 köbméter, ami 11660 kWh-nak felel meg. A havi felosztás nem egyenlő, hiszen január, február általában hidegebb. Aki novemberben 1649 kWh, decemberben 2405 kWh alatt fogyasztott, annak jár a kompenzáció. Januárban ez az érték 2762 kWh, februárban 2512 kWh, márciusban 2330 kWh alatt kell legyen. Azoknak, akik ezekben a hónapokban ennél kevesebbet fogyasztanak, az állam átvállalja a számla értékének egyharmadát, 33,3 százalékát. Azok a fogyasztók, akik nem illeszkednek be ezekbe a határértékekbe, nem jogosultak a kompenzációra. 

A villamos energia esetében nem százalékos a kompenzálás, hanem 29 bani kilowattóránként, feltéve, ha a fogyasztás november-március közötti időszakban nem nagyobb 1500 kWh-nál. Ezek az értékek az ANRE honlapján megtalálhatók. 

 – Nagyon sok szó esett arról, hogy voltak olyan szolgáltatók, amelyek nem a plafonált árakkal számoltak, és nem tüntették fel a kompenzációt sem. Az Electrica villanyáram-szolgáltató az egyik, amelynek fogyasztói többnyire a mi régiónkban élnek.

– Az Electrica az egyetlen nagy villamossági szolgáltató vállalat az országban, amelynek nem sikerült átállítani a számlázórendszerét, hogy a novemberre és decemberre kiállított számlákra tudja a kompenzálást és a plafonálást alkalmazni, de januárban már elkezdte a számlák kiállítását, s a januári számlákba belefoglalja a novemberre és decemberre esedékes árkedvezményeket. Gyakorlatilag a januári számlán fog megjelenni az, ami a novemberi és decemberi számlán kellett volna megjelenjen. Ez a probléma meg fog oldódni. Sajnos az Electrica pont azt a régiót látja el, ahol a Népújság legtöbb olvasója van. Múlt csütörtökön fejeztük be az Electricánál az ellenőrzést, s éppen azért, mert nem alkalmazták a törvényt, 200 ezer lejes bírságot rótt ki nekik a hatóság. Remélhetőleg ez nem fog megismétlődni.

– Egyesek a gázszámlák megduplázódásáról beszélnek, mások pedig arról számolnak be, hogy egyelőre mérsékelt emelkedést tapasztaltak. Miért van ez? 

– Ez attól függ, hogy ki mikor kötött szerződést, meddig érvényesek az akkori árak. Sajnos azok, akik nem álltak át a szabadpiacra, és az egyetemes szolgáltatói árat kapják, azoknak január elsejétől 80 százalékkal magasabb számlát fognak kiküldeni. 

– Nagy gond, hogy a fogyasztók nem tudnak tájékozódni a szolgáltatók által kínált ajánlatok között. Bizonyos szerződéstípusok eltűntek, az új csomagok közül nehéz kiválasztani a legelőnyösebbet.

– A kínálatok mindig változnak, a piac átalakult. Tavaly augusztus óta nagyon sokat változott a kereskedelmi piac. Látjuk mi is a hatóság (ANRE) összehasonlító listáján, hogy nem annyira változatos a kínálat, mint fél évvel ezelőtt. A nagykereskedelmi piacon a földgáz ára augusztus óta a négyszeresére nőtt. Az új szerződések esetében már sokkal magasabb árú szerződéseket kötnek, drágábban szolgáltatják a gázt. Sok mindenre oda kell figyelni, nem csak az árra. Például arra, hogy a szerződés tartalmaz-e bérletet vagy sem. Azoknak, akiknek kevés a fogyasztásuk, nem érdemes bérletes szerződést kötni. Akinél nagyobb a fogyasztás, ott megéri a bérletes szerződést választani, mert ez alacsonyabb szolgáltatói árral jár. Az ANRE honlapján az ár-összehasonlítóba (comparator oferte-tip) be lehet írni a kulcsadatokat – amelyeket az utolsó számlából lehet kivenni –, a mennyiséget, a számla végső értékét, s az ár-összehasonlító kiadja a legelőnyösebb kínálatokat.

– Mi várható az energiapiacon? Továbbra is felfele ívelnek az árak, vagy lesz némi mérséklődés?

– Mindenhol, egész Európában óriásit nőtt mind a földgáz, mind az villamos energia ára. Sajnos a téli időszakban ez nem lesz olcsóbb, esetleg a tavasz beköszöntével, amikor kevesebb földgáz fogy, és kisebb a kereslet iránta. Tavaszig nem fogunk jobb árakkal találkozni a nagykereskedelmi piacon sem. A tőzsdén a földgáz ára a tavalyi árak négy-ötszöröse, a villamos energia ára pedig a három-négyszerese. Ehhez képest a végső fogyasztóhoz, a kiskereskedelmi piacra nem is gyűrűzött be annyira a nagykereskedelmi piaci ár alakulása. Isten őrizz valamilyen háborús konfliktustól, mert akkor kiszámíthatatlan lesz a piac alakulása. 

– Helyi forrásokból lehet-e fedezni a hazai fogyasztást? 

– A földgáz esetében téli időszakban nem lehet fedezni, de a villamos energia esetében is az történik, hogy elegendő termelés akkor van, amikor szeles az időjárás, s a nagy szélerőművek körülbelül 3000 MWh-t termelnek. Ekkor fedezzük a fogyasztást, sőt exportálunk is, de ahogy szélcsend következik be, már nem elég a megtermelt energia. Az atomerőmű éves szinten a fogyasztás 20 százalékát, a vízi erőművek csapadékos időszakban akár 40 százalékát is biztosítják – tájékoztatott Nagy-Bege Zoltán, az ANRE alelnöke. 

* Az interjú a múlt héten készült. A kormány hétfői ülésán a maximalizált árakat csökkentették, valamint nőtt az az energiamennyiség, amire a kormány ártámogatást nyújt.

Fotó: Nagy Tibor