2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kampányban az RMDSZ

Kelemen Hunor államelnökjelöltnek olyan kérdésekre kellett válaszolnia kedden délután Marosvásárhelyen, mint például: milyen volt támogatni Viorica Dăncilă kormányát?; a PSD-vel kötött megállapodás nemrég ért véget, és az RMDSZ máris újat kötött a liberálisokkal, amit egyesek úgy értékelnek, hogy „az RMDSZ összefekszik mindenkivel”. 

Fotó: Karácsonyi Zsigmond


Szövetségesek nélkül nem lehet egyről a kettőre jutni

A szövetségi elnök kifejtette: 2016-ban az RMDSZ kiválóan teljesített a választásokon, a szociáldemokraták meg egyenesen túlnyerték magukat, és az ALDE-val kényelmes többségben kormányt alakíthattak. Az RMDSZ nem vonult be egy sarokba duzzogni, és bár nem fogadta el a felajánlott kormányzati részvételt, egyezséget kötött a PSD-vel, hogy a parlamentben támogatja, és ezzel sikerült is néhány dologban előrelépni. Például a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyében. Áprilisban azonban az úzvölgyi események miatt nem lehetett kitartani e mellett az egyezmény mellett. 

Azonban szövetségesek nélkül nem lehet egyről a kettőre jutni – jelentette ki Kelemen Hunor.

A kérdés második részére reagálva a szövetségi elnök kijelentette: „Mindenki abból főz, ami a kamrában van”. Az RMDSZ feladata a magyar képviselet biztosítása. A liberális kormány jövő hétfőn mindenképp átmegy első nekifutásra. Egyszínű kormány lesz, nem lesz többsége. Ebből a helyzetből azt kell kihozni, amit lehet. Például elérni, hogy ne legyen kétfordulós polgármester-választás, mert az 18-20 százalékos veszteséget jelenthet a magyar közösség számára.

Mindig a helyzet adja a döntést. Ha nem írják alá az egyezséget a liberálisokkal, akkor is beiktatják a kormányt. Azért írták alá a megállapodást, hogy elérjék, amit lehet.

A kérdésre, hogy reálisnak tartja-e a visszaszolgáltatások folytatását, Kelemen Hunor azt válaszolta, hogy a restitúció kormányzati feladat, minden egyes kormánnyal meg kell próbálni. A liberális elv a tulajdonjog érvényesítését vallja, ezért lát esélyt arra, hogy a leállt folyamat talán kimozdul a holtpontról.Nincs megváltás

Egy másik téma az volt, hogy az RMDSZ hogyan próbálja meg közelebb hozni a fiatalokat, akik például inkább az USR-re szavaznak.

Kelemen Hunor szerint „az ember, ha benne van a vízben, úszik”. Ezt teszi ő maga is. A korábbi választási kampányoknak, amióta az RMDSZ saját jelöltet indít, volt pozitív hozadéka. A kampányban az országhoz kell szólni, a románoknak kell beszélni a magyarokról, a jövőről, a többség-kisebbség viszonyáról. „Egy jobb országot akarunk, ahol jobban lehet élni”. Vannak közös problémák – oktatás, környezetvédelem –, ezekre jó választ kell adni. Próbáljuk megóvni magunkat pl. Dan Barnától, aki arra biztatja a magyarokat, hogy túl kell lépni az etnikai szavazáson. Nincs megváltás – jelentette ki az RMDSZ elnöke.Váltani kell

A találkozón a jövő évi helyhatósági választások is szóba kerültek. Soós Zoltán, az RMDSZ polgármesterjelöltje szerint a marosvásárhelyiek többsége elégedetlen a jelenlegi város- vezetéssel, és váltani akar. Marosvásárhely jelenlegi helyzetét Kolozsvár Funar-korszakához hasonlította, és kijelentette, a románság körében is váltáshangulat van, Marosvásárhelyt vissza lehet nyerni. Ehhez azonban minden mást félre kell tenni, el kell felejteni a személyes sértődéseket. A jövő évi kampánynak Marosvásárhely jövőjéről kell szólnia. 


Soós Zoltán polgármesterjelölt szerint minden esély megvan a jelenlegi városvezetés leváltására. 

Kelemen Hunor kiemelte: Marosvásárhelynek fontos szerepe van a régióban. Ha jól vezetik ezt a várost, akkor minden potenciál megvan, hogy Székelyföld központja, húzóereje legyen, és ismét Székelyföld fővárosává váljék. 

A Grand Hotel gyűléstermében tartott rendezvény házigazdája, Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei elnöke köszöntötte a jelenlevőket, hangsúlyozva a magyar közösség részvételének fontosságát a november 10-i államelnök-választáson, hiszen a Kelemen Hunorra leadott szavazatok megmutatják a közösségnek az erejét.

A rendezvény első részében Frunda Csenge Dull Bencével és Szepessy Lászlóval beszélgetett az oktatási rendszerben tapasztalt problémákról. A két középiskolás fiú arról is beszélt, hogy a fiatalok miként változtatnák meg a rendszert. Többek között felrótták, hogy heti négy alkalommal is reggel 7-re járnak iskolába, délután házi feladatot írnak, készülnek az érettségire, különböző projektekben vesznek részt. Szerintük sok a felesleges tananyag, és miközben többoldalas román esszéket magoltatnak be velük, a mindennapi életben nehezen kommunikálnak. 

Az est moderátora Pataki István újságíró volt.