2021. május 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Civil kezdeményezések a környezetvédelemért

Számos civil kezdeményezés, verseny, kiállítás vagy csak egyszerűen zsákkal és kesztyűvel felszerelkezett hulladékgyűjtő önkéntes hívja fel a figyelmet az idei járványhelyzetben is arra, hogy sokszor élhetetlenné tesszük, a pusztulás irányába taszítjuk életterünket. Sokaknak jutott eszébe, hogy itt a Föld napja, és néhány ember meg is mozdult, tett és másokat is mozgósított ennek érdekében.


A havadtői kisgyerekek újrahasznosítható anyagokból alkottak érdekes tárgyakat Fotó: Pro Havadtő EgyesületA sokszor borús, lemondó hangulatunkkal és közvéleménnyel ellentétben az emberekből még nem veszett ki a késztetés arra, hogy ha nem is mindennap, de évente egyszer-kétszer időt szakítsanak kisétálni a természetbe, s ilyenkor ne csak annak szépségeit élvezzék, hanem apró kezdeményezésekkel hozzájáruljanak a kék bolygó állapotának javításához. Erre (is) jó, hogy a Földünknek is van évente egy napja, amikor figyelmünket a földanyára (is) fordíthatjuk.

 A semmi sem semmi

Habár vakáció van, Havadtőn környezetvédelmi napot hirdettek a falu gyerekeinek. A Pro Havadtő Egyesület Semmiből valamit című felhívására tíz gyerek hozott létre újrahasznosítható anyagokból több mint harminc alkotást, ötletes, szép tárgyat, az állatkerttől a vonatig, a sárkánytól a méheken át a virágokig. Mindezeket az óvodások és kisiskolások a Föld napján mutatták be az érdeklődő helyieknek, munkájukat pedig oklevelekkel és apró jutalmakkal köszönte meg az egyesület – tudtuk meg Koncz Emma elnöktől, kiemelve Donáth Beáta tanítónő és Farkas Mária Magdolna óvónő, valamint a szülők hozzáállását is. 

„Vigyázzunk csodálatos Földünkre!” – hangzott el azon a beszélgetésen, amelyet a tárgyakból készült kiállítás és az újrahasznosítás kapcsán tartottak, és amely a nap fontosságára, valamint a Föld megóvására hívta fel a gyerekek figyelmét. A járványhelyzet miatt tavaly nem lehetett semmiféle rendezvényt szervezni, de az elmúlt években az egyesület tartott már hasonló akciókat a Föld napja alkalmából az óvodások körében, például faültetésre is sor került. 


Vadadban is lelkesen takarítottak a gyerekek
Fotó: Ács IlonaA faluban takarítottak

A Csíkfalvához tartozó kistelepülésen, Vadadban sem feledkeztek meg a pedagógusok, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a környezetünk állapotára. Ács Ilona és Nagy Kinga Erika tanítónők felhívására 21 kisiskolás és óvodás, valamint három felnőtt csatlakozott az erre a napra szervezett takarítási akcióhoz: a falu alsó részén járták be az utcákat, több zsák szemetet gyűjtöttek össze. Az idő korlátozott volt, a hulladék pedig nem kevés, ezért nem sikerült minden utcát, patakmedret bejárni, de szeretnének hasonló megmozdulást szervezni a jövőben is, ha nem is a mostani vakáció után – mondta el Ács Ilona, hozzátéve: ez már a negyedik takarítási rendezvényük, sőt volt eset, amikor a gyerekek maguk szerveződtek és indultak el szemetet gyűjteni a településen. Munkájukat minden alkalommal oklevelekkel köszönték meg a pedagógusok. Az a szomorú, hogy bár az emberek kénytelenek kifizetni a szemételszállításért járó illetéket, a hulladék egy része mégis a természetbe, és nem a gyűjtőedényekbe kerül. Ezért kell hasonló megmozdulásokat szervezni: hogy ráirányítsák a lakosság figyelmét a nem megfelelő helyeken heverő szemétre, és arra, hogy mindannyian, együtt és egyénenként is tehetünk valamit a helyzet javításáért, környezetünk, bolygónk szebbé tételéért. Ha egyetlen embernek is sikerül megváltoztatni a gondolkodásmódját, már megérte a fáradságot – részletezte lapunknak a pedagógus.

 Hasonló hulladékgyűjtési akcióra több helyen is sor került, a napsütéses hétvégén családok, baráti társaságok is felkerekedtek, hogy megtisztítsanak egy-egy patakot, út menti sáncot vagy településrészt.