2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nagyon úgy néz ki, hogy a gyártók (még a magukat zöldnek tartók is) elindultak az SUV-k irányába, jelenleg az ilyen típusú gépjárműveket lehet jól értékesíteni a piacon. A Polestar mint márka a Volvóból indult ki, de közben a kínai Geely tulajdonába került. Eredetileg ez lett volna a Volvo sportautórészlege, de aztán váltottak, és egy villanyautó-márka jött létre belőle. Persze a sportosságot ebben az esetben sem hanyagolták el, nem lehet azzal vádolni a Polestar 2-t, hogy nem tud gyorsan odébb állni. Azonban a harmadik modell már nem a sportosságáról, hanem sokkal inkább a méreteiről lesz híres. Ősszel készülnek a Polestar 3 bemutatására, de egy álcázott fotót már megosztottak a közönséggel. Ezen az látszik, hogy a Polestar 3 egy hatalmas SUV lesz, műszaki szempontból a Volvo XC90 következő generációjának közeli rokona. Ugyanarra az SPA2 jelzésű padlólemezre épül.


Polestar 3, álcázott formában 
Forrás: PolestarBár a műszaki adatok hasonlók, nem szabad azt feltételezni, hogy a két autó teljesen azonos lesz. A Polestar teljesen más stílustervet kap, mint a következő generációs XC90. További különbség, hogy a Polestarból csak elektromos változat készül, még hibrid vagy plug-in hibrid verziót sem fognak a piacra dobni.

Sok információt nem oszottak meg egyelőre a típus kapcsán, viszont az kiderült, hogy ugyanabban a kínai üzemben fog készülni, amely jelenleg a Polestar 2-t is gyártja, de mellette a Volvo dél-karolinai gyára is bekapcsolódik majd a termelésbe. Alighanem ott fognak készülni az Egyesült Államok piacára szánt modellek.

A Polestar 3-ról már régóta keringenek pletykák, és a mostani kép alapján úgy fest, hogy valóban ez lesz a márka csúcsmodellje, amihez a következő években még két újabb modell fog csatlakozni, és így lesz teljes a Polestar-paletta. A jelenlegi információk szerint 2023-ban tervezik bemutatni a Polestar 4-et, ami egy kisebb SUV lesz, egy évvel később, 2024-ben pedig megérkezik a Polestar 5, egy elektromos szedán, valószínűleg Tesla Model S jellegű.

Ezek értelmében a Polestar is a Teslát próbálja másolni. Alighanem a Polestar 3-at a Tesla Model X ellenfelének szánják. Ennek fényében lehet elgondolkozni azon, hogy milyen műszaki tartalmat fog kapni, mert erről egyelőre nem szól a fáma. Viszont az októberre tervezett premierig még közel fél év van, így nem lenne meglepő, ha addig további információk jelennének meg a svéd–kínai villanyautó-márka új típusáról. Érdekes kérdés például az ára, mert az már most borítékolható, hogy árban sem lesz távol a Tesla Model X-től, ami nem az olcsóságáról híres.

Hidrogén-elektromos autót mutatott be a Renault

A Renault is beszállt a sorba, és elkezdi felszámolni az egyterű autókat. Pár napja érkezett a hír, hogy a francia vállalat leállítja a Renault Scenic forgalmazását. Azonban erre jó oka volt. Mégpedig az, hogy előállt egy elektromos tanulmányautóval, amely a Vision Scenicet viseli. Azaz nem arról van szó, hogy egyszerűen elengedték a Scenicet, hanem újrahasznosították a nevet. Azonban csak ezt vitték magukkal, a régi Scenic formáját már nem. A tanulmányautó egy magas építésű – kicsit SUV-ra hajazó –, de alacsony hasmagasságú autó. Hasonló, mint a Renault Megane

E-tech Electric, mindössze annyi a különbség, hogy egy méretosztállyal magasabban helyezkedik el. A Vision Scenic 4,49 méter hosszú, a tengelytávja 2,835 méter. Bár méretben nagyobb, mint a Megane E-tech Electric, a belsőségeket tekintve hasonlít a Renault korábbi elektromos autójához. Ugyanaz a 40 kWh-s lítiumion akkumulátor került bele, mint a Megane olcsóbb változatába, és a drágább Megane-ból már ismerős 218 lóerős villanymotor.

Joggal lehetne azt mondani, hogy ez az akkumulátor kevés egy ekkora autónak. Ez valóban így is lenne, de a Renault erre is gondolt. Az elektromos hajtás mellé egy 16 kW-os üzemanyagcellát is beépített, amellyel 800 kilométerre növelhető az autó hatótávja. Természetesen ebben az esetben jöhetne az a kérdés, hogy miért nem tettek bele akkor nagyobb akkumulátort? Az megoldotta volna a gondot, és nem lett volna szükség a két hajtásrendszer kombinációjára. De erre is van válasza a francia gyártónak. Mégpedig az, hogy a hibrid hajtásrendszer karbonlábnyoma mindössze negyedakkora, mintha egy nagyobb – 800 kilométert biztosító – akkumulátorcsomagot helyeztek volna el az autóban. Természetesen csak abban az esetben áll fenn a négyszer kisebb karbonlábnyom, ha az autót megújuló energiával előállított, úgynevezett zöldhidrogénnel tankoljuk. Persze ehhez elsősorban szükség lenne olyan kutakra, ahol van hidrogén, de ilyenekből világviszonylatban nincs túl sok. Romániában konkrétan egy sincs. Azonban a következő években még elterjedhet, hiszen a Vision Scenic gyártása a jelenlegi tervek szerint 2024-ben kezdődik.

Az autó külseje az éles-szögletes formákkal nem mindennapi látvány, csúnyának azonban aligha nevezhető. A Renault elmondása szerint a Scenic egy 2024-ben érkező családi modell előfutára.

 Az már egy másik kérdés, hogy valamelyikbe bekerül-e egyáltalán a hidrogénhajtás, vagy a francia gyártó megmarad a tisztán elektromos változatnál, esetleg beépít egy nagyobb akkucsomagot. Szintén kérdéses, hogy az olyan megoldások, mint például az egymással szembenyíló oldalajtók, az ülésekben tárolt gubó-légzsákrendszer vagy a repülőgép stílusú kormány eljut-e a szériagyártásig. Érdekes technológiákról van szó, amelyre egyértelműen vevő lenne a piac, viszont ezeket a költségoptimalizálási fázisban szinte minden esetben levágják. Arról nem is beszélve, hogy a Scenicet minden bizonnyal egy szélesebb közönségnek szánják, és nem egy drága, kis mennyiségben előállított csúcsmodellt szeretnének faragni belőle.

Megérkezett az első Honda, amelybe már a General Motors hajtása került

Vannak olyan projektek, amelyekről évek óta hallani, de sokáig hiába vártuk az eredményt, nem érkezett meg. Előbb-utóbb az érdeklődők is abbahagyják a várakozást, és lemondanak róla. Lehet, valóban nem lesz semmi a projektből, viszont arra is volt már példa, hogy derült égből villámcsapásként jelent meg egy olyan autó, amelyről már mindenki lemondott.

Hasonló a helyzet a Honda és a GM közös fejlesztésű autóival is. Már évek óta hallani a projektről, és most előálltak az első autóval, amely a Prologue nevet kapta, és egy elektromos hajtású SUV lesz.

A kép tanúsága szerint egy körülbelül Honda CR-V méretű modellről van szó. Az eddigi információk alapján kiderült, hogy a Honda Los Angeles-i formatervező stúdiójában készült az elmúlt évek során. Azaz nem mostanság kezdték a tervezését, ennek ellenére mégis jól belesimul a cég legújabb modelljei sorába. A formája nem nevezhető érdekesnek – mint például a 2000-es évek közepén bemutatott Civic formája –, viszont annál kellemesebnek és letisztultabbnak mondható.

Érdekesség, hogy az új Honda, amely már a GM hajtását kapta meg, valamelyest emlékeztet a Volvo korábbi típusaira. A Honda övvonala is hangsúlyos, továbbá az oldalablakok formájában is hasonlít a Volvo C30 és V40 modellekére, annak ellenére is, hogy a Honda új modellje egy jóval nagyobb autó. Az orr-rész viszont teljesen más stílust kapott, a legmarkánsabb vonása egyértelműen a hűtőráccsal összenövesztett fényszórópár.

Az új típus feltehetőleg a GM mexikói üzemében készül. Azonban a Prologue nem az első és utolsó közös fejlesztésű autó, ez csak a kezdet. A jövőben teljes villlanyautó-palettát készül bemutatni közösen a GM és a Honda.