2021. augusztus 4., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A fake news, magyarul álhírek rengetegében is jól hangzana a fenti cím, igazán ráférne elapátlanodott városunkra egy ilyen hírverés, noha talán ekkora szenzáció sem tudna sokat javítani Vásárhely megtépázott hírnevén. Egyben elnézést is kérek Meszesi Oszkár színművésztől, de a szójáték lehetősége már akkor elém ugrott, amikor június 12-én este az Erdélyi Magyar Televízió élő közvetítését nézve kiderült, hogy ő kapja az idei Bioeel–Kemény-díjat, a Tompa Miklós Társulat 2019/2020-as évada legkiemelkedőbb színészi teljesítményéért járó elismerést. Gratulálunk a díjazottnak, és további sok sikert kívánunk!

Meszesi Oszkár díjátadás után a színpadon
 Fotó: Bereczky Sándor


Jó ez a hagyománnyá vált kezdeményezés. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház tradíciót újítással ötvözve igyekszik folyamatosan ösztönözni a játékkedvet, növelni a színház
vonzerejét. Az évente kiosztott díj a színház egyik nagylelkű alapítója, báró Kemény János emléke előtt is tiszteleg, a kitüntetett színészt pedig pénzjutalomban részesíti. Időt-állón Gyarmathy János szobrászművész erre az alkalomra készített kisplasztikája emlékezteti a díjazottat erre a kivételes eseményre. A lehetőséget a Bioeel gyógyszergyártó cég anyagi támogatásának köszönheti a társulat.
A közönség most hiányzott a díjátadó rendezvényről, pedig tapsos jelenléte szokta igazán jó hangulatúvá tenni a Nemzeti Színházban zajló ünnepi összejövetelt. Az idén a járvány ezt megakadályozta. Csendesebb, vérszegényebb lett a gála az üres nézőtér miatt, bár az online tévéadást biztos sokan követték. A méltatások viszont a megérdemelt hőfokon tisztelték meg Tháliát és híveit. A műsorvezető Gecse Ramóna és maga Meszesi Oszkár volt, akiről akkor még nem tudhattuk, hogy a saját nevét fogja felolvasni a borítékolt döntést tartalmazó papírlapról. A Boros Csaba szerzeményeiből készített zenei bejátszásokat a marosvásárhelyi várban, a tavalyi díjazott Varga Balázs szavalatát pedig a színház épületében rögzítették. Gáspárik Attila vezérigazgató és Keresztes Attila művészeti igazgató a színházi intézmény, valamint a színészi alkotómunka fontosságáról, a színház reményteljesebb jövőjéről beszélt.  A Bioeel vezérigazgatója, Albert Attila üzenetét Varga Balázs olvasta föl, a színház másik kiemelt támogatója, Balla Géza borász jó hírű pincészetéből mondta el jókívánságait.
Meszesi Oszkár díjazásáról a Tompa Miklós Társulat Művészeti Tanácsa döntött. A színművész dicséretét Keresztes Attila így összegezte: önnön alkotói énjét kereső, önmagával jó értelemben elégedetlen színész a kitüntetett, aki szerepei nagyságától függetlenül ugyanazzal az alázattal és egyazon kiváló eredménnyel dolgozik. Hangsúlyozta, hogy a testi és hangbeli adottságait sokrétűen kamatoztató és lélektani szerkezetét mindegyre újrafogalmazó Meszesi Oszkár kiváló csapatemberként is megérdemli a kiemelt figyelmet.