2021. szeptember 22., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Zsarolás gyanújával őrizetbe vették Sorin Ovidiu Vântu médiamágnást.


Zsarolás gyanújával őrizetbe vették Sorin Ovidiu Vântu médiamágnást.

A Realitatea hírtelevízió tulajdonosát a Realitatea Media tröszt menedzselésével megbízott Sebastian Ghiţă üzletember, az Asesoft részvénytársaság vezetője jelentette fel. Az Asesoft közleménye szerint Vântu üzlettársaival együtt a menedzsmentszerződést akarta zsarolás útján módosítani azért, hogy beleszólása legyen a műsorok szerkesztésébe, egyúttal állítólag 150 ezer eurót is követelt Ghiţától. Ugyancsak 24 órra őrizetbe vették Cezar Ion Iliét, aki az állítólagos zsarolást és fenyegetést lebonyolította. Mindkettőjük előzetes letartóztatását kérvényezte az ügyészség.

Már több mint egy hónapja valóságos háborúvá fajult a Vântu és Ghiţa közötti ellentét. A gazdasági válság nyomán ugyanis Vântu korábban eladta vagy felszámolta a főként nyomtatásban megjelenő kiadványait, és kizárólag a hírtelevízióra összpontosított. A médiamágnás azonban így sem tudta elkerülni a birtokában lévő Realitatea hírtelevízió eladósodását, így tavaly mentőötletként bérbe adta az intézmény irányítását, amit a Sebastian Ghiţa fiatal román üzletember által vezetett Asesoft cég vett át.

Ez utóbbi 20 millió euróval szállt be az üzletbe azzal a reménnyel, hogy nyereségessé teszi a televíziót. A tavalyi év végén megkötött üzlet azonban nem tűnt tartósnak, hiszen már az év első hónapjaiban elmérgesedett a viszony a televízió tulajdonosi köre és a médiaintézmény irányításért felelős Ghiţa között.

A konfliktus akkor éleződött ki, amikor a Realitatea új vezetősége egyik napról a másikra letiltotta a televízió két sztárújságírójának műsorát. Vântu cenzúra alkalmazásával és hozzá nem értéssel vádolta meg Ghiţát. A viszály tovább mélyült, amikor a Realitatea részletesen ismertette a Wikileaks portál birtokába került, amerikai diplomatáknak Romániáról írt titkos táviratait. Ezek egyikében az amerikai diplomaták rangsort állítottak fel a romániai mágnásokról, akik jelentős befolyással rendelkeznek a politikai döntéshozók fölött. Ebben a rangsorban többek között Vântu is szerepelt, akinek korántsem tetszett ez a fajta „hírközlés”.

Ezt követően a háborúskodás elfajult, a média szerint Vântu testőrei megszállták a televízió szerkesztőségét, és különböző nyomásgyakorlási eszközökkel megpróbálták átvenni a televízió feletti irányítást. Vântu be is jelentette, hogy fel akarja bontani a menedzsment bérbeadásáról szóló szerződést. Ghiţa feljelentette Vântut az ügyészségen, akiről azt állítja, hogy halálosan megfenyegette őt és családját. Az ügyészség vizsgálatot indított, ennek eredményeként vették szerdán őrizetbe Vântut.