2021. november 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Március 1-jétől lehet igényelni a támogatásokat

Március 1. és május 15. között lehet benyújtani az APIA-hoz a támogatási kérvényeket. A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség, a járvány miatti óvintézkedésként, arra szólítja fel az érdekelteket, hogy amennyiben lehet, online küldjék el a szükséges okiratokat és a kérvényt a megyei/helyi központokba, ugyanis egyetlenegy formanyomtatványt kell kitölteni.


Fotó: Nagy Tibor 
 A támogatást igénylő gazdák az IPA-ONLINE számítógépes alkalmazás révén aktualizálhatják a mezőgazdasági adataikat (parcella, állatállomány létszáma stb.). A gazdáknak ellenőrizniük kell a polgármesteri hivatalokban, hogy a területeik szerepelnek-e a gazdasági nyilvántartásban, és engedélyezniük kell, hogy a hivatal átküldje az erre vonatozó igazolást az APIA-hoz a következő elérhetőségen: http://www.apia. org.ro/ro/centre-judetene-apia. A dokumentumokban foglaltakért (adatok helyessége, pontosság, megfelelő szavatossági idő) a gazda és esetenként az igazolásokat kibocsátó intézmények felelnek. Az állattenyésztőknek aktualizálniuk kell az állomány számát az országos jegyzékben – Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE) –, az egyesület regiszterében, és ezt közölni kell az APIA-val az állattenyésztőknek készült online nyilatkozatban, az IPA-ONLINE rendszeren keresztül. Az APIA-alkalmazottak felveszik a kapcsolatot a gazdákkal, hogy elektronikus formátumban írják alá a nyilatkozatot és a kérvényt. Az aláírás előtt a gazdának kötelezően ellenőriznie kell a dokumentációt, valamint a bevitt adatok helyességét. 

Az IPA-ONLINE előnye, hogy a felhasználó rendelkezésére bocsátja az APIA szakemberei által ellenőrzött földterületek és a mezőgazdasági parcellák vázlatrajzát, amire az előző évben támogatást kapott a gazda. A területnyilatkozat minden parcella esetében módosítható. A program ellenőrzi az adatokat, és amennyiben azok nem teljesek, vagy nyilvánvaló pontatlanságok merülnek fel, figyelmeztet erre, segítséget nyújtva a nyilatkozat helyes kitöltéséhez. A folyamatot nem szükséges egy nap alatt befejezni, az előzőleg beírt adatok nem vesztődnek el, utólag is lehet ellenőrizni őket, módosítani a területrajzokat. Az egységes kifizetési kérelem kitöltéséhez egy felhasználónévre és egy jelszóra van szükség. Az első belépés után ajánlott megváltoztatni a jelszót, ami biztosítja az egyéni hozzáférést. Ha a felhasználó elfelejti a jelszót, meg kell adja a dosszié felelősének az e-mail-címét. A jelszót az IPA-ONLINE alkalmazás felhasználói útmutatója alapján állítják helyre. A rendszer útmutatója és a használati utasítás megtalálható a www.apia.org.ro honlapon. 

Mint ismeretes, a romániai gazdákat uniós pénzalapokból földalapú, átmeneti, visszaosztott, terményenkénti, klíma- és környezetkímélő, fiatal farmerek, kisgazdaságok, társult állattenyésztési és növénytermesztési, valamint kiegészítő vidékfejlesztési támogatásban részesítik. Továbbá támogatást lehet igényelni hátrányos övezetben lévő területekért (constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice). 

Az összes APIA-támogatással kapcsolatos információk megtalálhatók az APIA-központokban és a minisztérium honlapjain: www.apia.org.ro, www.madr.ro és www.pndr.ro. Magyar nyelvű útmutató is megjelent a következő elérhetőségen: http://www.apia.org.ro/ro/materiale-de-informare/materiale-de-informare-anul-2021. 

A támogatási kérvény kitöltésében, eljuttatásában a kifizetési ügynökség (APIA) alkalmazottain kívül segítenek a gazdaszervezetek munkatársai és a polgármesteri hivatalok gazdasági referensei is.