2020. szeptember 26., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szerdán délelőtt tizenegy óra körül már nagy volt a nyüzsgés a Teleki Téka emeletén – ekkor kezdődött az immár hagyományossá vált Olvass fel Marosvásárhelyért! című felolvasómaraton. Az olvasóterem előtti térben a szervezők, a felolvasók és a választható, illetve ajánlott kötetek együtt várták az érkezőket, akikből nem volt hiány: 11 órára már szinte megtelt az olvasóterem. 

Fotó: Nagy Tibor


Az asztalhoz a sorrendben első felolvasó, Kovács András Ferenc költő, szerkesztő ült, a földön diáksereg foglalt helyet, ők is a későbbi felolvasók közé tartoztak. Az idén nyolcórányi időtartamú esemény témája Vásárhelyi történetek, így marosvásárhelyi szerzők munkáit és gyermekirodalmi műveit, marosvásárhelyi helyszínen játszódó szépirodalmi műveket, helytörténeti írásokat olvashattak fel a résztvevők. KAF Lázáry René Sándor verseivel indította a maratont, amelynek idei érdekessége, hogy minden órájának egy-egy vásárhelyi szerző volt a házigazdája: Kovács András Ferenc, Szabó Róbert Csaba, Vida Gábor, Demény Péter, Markó Béla, Spielmann Mihály, Láng Zsolt, a felolvasás záróóráját pedig Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja kezdte.

Amint azt a maraton kezdetén a szervezőktől megtudtuk, ez évben is igen sokan jelentkeztek be előre, a házigazdák mellett – többek között – három iskolai osztály és tizenkét színművész is jelezte felolvasási szándékát. A január 22-én, a magyar kultúra napján szervezett jó hangulatú, a szépszámú érdeklődő ellenére is családias eseményt élőben a Facebookon közvetítették.

Az idei felolvasómaraton főszervezője a Studium Prospero Alapítvány volt, társszervezői és partnerei pedig a dr. Vass Levente képviselői irodája, a Teleki-Bolyai Könyvtár, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Rotaract Club Téka, a Maros Megyei Könyvtár és a Marosvásárhelyi Örmény–Magyar Kulturális Egyesület.