2021. április 11., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Számít, hogy melyik vakcinával oltottak

Egyre több az oltási útlevél, és egyre kevésbé világos, mi szerint ítélik majd meg egymáséit az egyes államok. Egyelőre úgy néz ki, hogy leginkább a vakcina típusától függ, hogy elfogadják-e az igazolványt a határőrök.

Felső-Bajorországban is van már ilyen – egyelőre szimbolikus – dokumentum, még nem jogosít semmire, de a hatóságok azt ígérik, hamarosan meglesz hozzá az adminisztratív háttér. Úgyhogy az önkormányzatok el is kezdték szétküldeni az igazoló kártyákat mindazoknak, akiket már beoltottak.


Újfajta szabadság vagy megosztó helyzet?

Egyikük boldogan lobogtatta: azt mondta, mindig magánál fogja tartani, hogy ha kell, fel tudja mutatni. Ez egy újfajta szabadság – tette hozzá a riporter kérdésére.

Mások számára ez nem ennyire felszabadító. Sokan úgy gondolják, hogy ez nem fair, mert az oltási kampány a vártnál lassabban halad. Németországban például még csak a lakosság 2 százaléka kapta meg a vakcina mindkét dózisát.

Egy férfi arról beszélt, hogy megosztó a helyzet, és ez aggodalommal tölti el. Hivatalosan nem kötelező az oltás – magyarázta –, de az oltási útlevéllel közvetetten mégiscsak az lesz. Kérdés például, hogy vajon elutazhat-e az ember nyaralni, ha nincs beoltva.


Még mindig nem tudni, fertőzhetnek-e a beoltottak 

Az unióban videócsúcs volt a héten, az oltási kampány hatékonyabbá tételére kerestek megoldást, de az oltási igazolásról is volt szó. Több tagállam is sürgette, hogy legyen uniós, vagyis a közösségen belül mindenütt érvényes oltási útlevél. A többség azonban még korainak tartja, hogy erre támaszkodva feloldják az utazási korlátozásokat. Még mindig nem tudni, fertőzhetnek-e a beoltottak. És feszültséget teremt, hogy egyelőre csak keveseknek lenne ilyen mentességük.


Görögország kiadta saját oltási útlevelét

Görögország viszont nem vár a többiekre, kiadta saját oltási útlevelét, és ajánlást küldött erről Brüsszelbe is. A görög oltási útlevelet egyelőre csak az oltásban világelső Izrael fogadja el. De Athén állítólag a brit kormánnyal is tárgyal. 

Úgy tudni, hogy Brüsszelben egyelőre nincs visszhangja ennek, de a közösség vezetése továbbra is fontosnak tartja, hogy a járvány miatt elrendelt korlátozásokat – egy újabb gyilkos hullám elkerülése érdekében – egyeztetve építsék le a tagállamok.


Izrael az oltásban és a nyitásban is élen jár

Eközben mindenki azt figyeli, hogyan indul újra az élet Izraelben. Ott már azok, akik be vannak oltva, mehetnek edzőterembe, uszodába, kulturális intézmények és szállodák is fogadhatják őket, bár ez csak azoknak az országoknak lehet modellértékű, amelyek ilyen tempóban tudnak oltani. Izraelben ugyanis már a lakosság több mint harmadának, hárommillió-kétszázezer embernek van oltási útlevele.


Az EB digitális oltási útlevelet javasol 

Digitális oltási igazolványt javasol az Európai Bizottság, az úgynevezett green passon fel lenne tüntetve az illető koronavírusteszt-eredménye is. Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke a Twitteren azt írta, az igazolvánnyal az a céljuk, hogy az utazni vágyóknak legyen bizonyítéka arról, hogy kaptak vakcinát, és ha esetleg még nem, akkor van-e negatív teszteredményük, vagy átestek-e már a koronavírus fertőzésen. 

A Bizottság a tervek szerint még márciusban bemutatná a konkrét javaslatát, hogy Európa gördülékenyebben vághasson neki a nyári vakációszezonnak.

Angela Merkel német kancellár szerint az unióban három hónapon belül akár már működőképes is lehetne a digitális oltási igazolvány rendszer. Továbbra is vita tárgya azonban, milyen kiváltságokat jelentsen egy ilyen igazolvány – különösen a turizmustól függő országokban. Görögország például azt szeretné, hogy a dokumentum vakcinaútlevélként szolgáljon, és felmentse a birtokosát a tesztek, illetve a karantén alól. Franciaország és Németország szerint ez még korai, hiszen az intézkedés egyfajta kettős társadalmat hozna létre a vakcinára várók kárára. (Forrás: Euronews)