2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Romániában október elsejétől év végéig úgynevezett „oltáslottóval” – a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal – próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot.

A sorshúzások megszervezését részletező, a gazdasági tárcával közösen kiadott miniszeri rendeletet hétfőn írta alá Cseke Attila megbízott egészségügyi miniszter.

A szabályzat értelmében három hónapon keresztül hetente, havonta, illetve további két rendkívüli alkalommal rendeznek sorshúzásokat, amelyeken azok a beoltottak vesznek részt, akik letöltötték maguknak az uniós digitális Covid-igazolványt a kormány által üzemeltetett certificat-covid.gov.ro honlapról.

A heti húzásokon 80 darab, egyenként 10 ezer lejes és egy-egy 300 ezer lejes, a havi húzásokon egy-egy 100 ezer lejes nyereményt, a karácsonyi-szilveszteri időszakban pedig egy 500 ezer és egy 1 millió lejes főnyereményt sorsolnak ki. Az oltáslottó 15 millió lejes nyereményalapjának fedezetét a gazdasági minisztérium utalja át a román lottótársaságnak.

Az oltáslottóban tehát azok is részt vehetnek, akik már korábban megkapták a Pfizer, Moderna vagy AstraZeneca vakcina mindkét adagját, vagy az egydózisú Johnson&Johnson vakcinát. A kormány ezenkívül étkezési utalványokkal is oltakozásra próbálja serkenteni a lakosságot. Ezek kiosztása várhatóan szintén októbertől kezdődik. Az öt darab, egyenként 20 lej értékű étkezési utalványra azok jogosultak, akik augusztus 31-e (az étkezési utalványokat és oltáslottót bevezető sürgősségi kormányrendelet hatályba lépése) után kapták meg a vakcina második – vagy az egydózisú Johnson&Johnson oltás egyetlen – adagját.

Romániában eddig 5 millió 385 ezer ember, a beoltható 12 év feletti lakosság 31,8 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást. Az oltakozás üteme május végétől szeptember elejéig több hullámban napi 5700-ig csökkent. Az oltási hajlandóság az utóbbi héten kezdett enyhén (napi 8000 fölé) emelkedni, miután a kormány bejelentette, hogy belföldön is bevezeti az uniós védettségi igazolvány – a „zöldútlevél” – használatát, és enélkül már nem lehet vendéglőbe, színházba, moziba menni azokon a településeken, ahol a lakosság több mint 3 ezreléke fertőzött. Közben a járványgörbe minden korábbinál meredekebben emelkedik: míg augusztusban a heti fertőzésszám többnyire az előző heti másfélszerese volt, az utolsó héten már csaknem kétszer annyi (27.900) új fertőzést diagnosztizáltak, mint egy héttel korábban, a napi halálesetek mozgóátlaga pedig meghaladta az ötvenet. (MTI)


Kevés a szabad kórházi ágy 

Országos szinten 1131 Covid–19-betegeknek fenntartott kórházi ágy van az intenzív osztályokon, és ezekből 990 foglalt – tájékoztatott kedden az egészségügyi minisztérium. Országszerte 16 szabad kórházi ágy van még az intenzív terápiás osztályokon a koronavírus-fertőzötteknek, azokon kívül, amelyeket az alapbetegségük mellett koronavírussal megfertőződött pácienseknek tartanak fenn a különböző kórházakban. Három ilyen ágy van Konstanca, kettő Brassó, egy-egy Bihar, Buzău, Dolj, Hunyad és Szeben megyében, illetve 6 Bukarestben – közölte a tárca. A minisztérium szerint dolgoznak az intenzív terápiás ágyak számának növelésén, de nagyobb hangsúlyt fektetnek olyan helyek biztosítására, ahol a koronavírus-fertőzött krónikus betegeket kezelhetik, mivel esetükben a társbetegség magas kockázati tényezőt jelent, egészségi állapotuk nagyobb valószínűséggel válságosra fordulhat. (Agerpres)


Pfizer-BioNTech-oltóanyag érkezik 

Újabb, 436.410 dózist tartalmazó szállítmány érkezik szerdán Romániába a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagából – tájékoztat keddi közleményében a Covid–19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV). A vakcinák az otopeni-i, a kolozsvári és a temesvári repülőtérre érkeznek, ahonnan speciális konténerekben szállítják a tárolóközpontokba. Eddig 11.595.149 adag Pfizer-BioNTech-oltás érkezett Romániába, ebből 7.674.004 dózist használtak fel a lakosság immunizálására – közölte a CNCAV. (Agerpres)