2019. augusztus 18., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Május közeledtével röppent fel a hír,

hogy nagyszabású ellenőrző hadjáratba kezdenek a pénzügyi szakik, és több ezer lejes bírságot rónak ki minden olyan vállalkozásra, amely nem rendelkezik a legújabb, okos pénztárgéppel. A büntető hadjárat mögött álló döntéshozók az állam intézményrendszerével bezzeg már korántsem olyan szigorúak, mint az adófizetőkkel.

Elvileg az okos pénztárgépek bevezetését célzó kezdeményezés nem is lenne rossz, mert ezeket a szerkentyűket össze lehetne kötni a szakhatóság informatikai rendszerével, ami segíthetne az adócsalók fülön csípésében. Az előbbi gondolatsor azért van feltételes módban, mert az illetékes hatóság számítógépes rendszere minderre még egyáltalán nem alkalmas, és nem is lesz az, amíg a nagyfiúknak nem az a lényeg, hogy a gondjaikra bízott ország intézményrendszere rendesen működjön, hanem az, hogy nekik és a klienseiknek jól menjen az üzlet.

Ezeknek az okos pénztárgépeknek a bevezetésére akkor hoztak szabályt, amikor lassan hét éve eldöntötték, hogy világbanki pénzből fogják fejleszteni a szakhatóság informatikai rendszerét. Ha végigvitték volna azt a projektet, akkor lett volna értelme az okos pénztárgépek bevezetésének, és akkor működött volna az a virtuális felület is, amelyre több százezer adófizetőnek kellett volna feltöltenie az éves adóbevallását idén tavasszal. Csakhogy a fejlesztésre kapott 70 millió eurós világbanki hitelkeretből hat év leforgása alatt sikerült elkölteni 18 millió eurót tanulmányokra, amik szépen fogják a port egyes szakik íróasztalfiókjaiban, aztán idén tavasszal ejtették a projektet. Az elköltött pénzt kamatostól vissza kell fizetni, az adóbevallásokat meg ráér beadni nyárig is, klasszikus papíron. No, de attól még, hogy a nagy digitalizálás projektje szaknyelven használatos kifejezéssel lefagyott, azért még üzlet van benne. Mert ha az eredetileg elképzelt rendszer nem is fog egyhamar működni, attól még meg lehet vetetni a sarki fűszerestől a nagyvállalkozókig mintegy 800 ezer céggel az okos pénztárgépeket, amelyeknek a forgalmazásában, felszerelésében, karbantartásában nem kicsi a haszon. Aki meg nem okosodik meg elég gyorsan kasszagépileg, az még akkora bírságot is kaphat újabban a nyakába, ami simán elviheti párhavi tiszta bevételét. Ezen az ügyön nagyot kaszál néhány vállalkozás, amelyek vélhetően a haszon egy részét majd visszatérítik kampányadományként a politikai gazdáknak. Akiknek ez a kaotikus helyzet nagyon jó, mert kényelmesen tudnak tovább halászni a zavarosban. Érdemi fejlesztés a szakterületen nem is várható addig, amíg választóként nem okosodunk meg annyira, hogy tisztességesebb kormányra cseréljük a jelenlegit.