2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vétlenül az igazságért

Az SZNT sepsiszentgyörgyi székházában a járványügyi intézkedések miatt zárt körben adta át október 12-én, kedden a Moyses Márton-oklevelet és díszmedált Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke. 

A díjátadón csupán Szőcs Zoltán volt jelen, Beke István betegség miatt nem vehetett részt. Az eseményt a Székely Nemzeti Tanács Facebook-oldalán élőben lehetett követni. 

Felvezetőjében Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke elmondta, hogy a Moyses Mártonról elnevezett díj létrehozásáról tavaly döntött az SZNT. Akkor határozták el, hogy az első kitüntetést Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak adják, „akik azért voltak kénytelenek évekig börtönben ülni, mert kiálltak nemzetükért”. 

A továbbiakban Szőcs Zoltán és Gazda Zoltán beszélgetését hallgathatták meg az érdeklődők egyebek között arról, hogy mikor vették észre, hogy figyelik őket, hogyan élték meg a börtönéveket, milyen tanulságokat vontak le a megalázó helyzetből.

„2008 óta nemzetbiztonsági kockázatként tekintettek ránk”

Szőcs Zoltán kijelentette: „Ellenségként tekintettek ránk, mert ki mertünk állni azért, hogy nem lehetünk másodrangú állampolgárok ebben az országban”. Mint mondta, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjaiként 2008 óta nemzetbiztonsági kockázatként tekintettek rájuk; eleinte zavarta, hogy követik, aztán megszokta. Felidézte, hogy 2006-ban ők szervezték az első Trianon-napi megemlékezést, és már akkor megdöbbentek azon, hogy a román sajtó mennyire eltorzítva mutatta be őket. Elmondta azt is, hogy a börtönben elsősorban a család volt az, ami erőt adott, és a közösség, az, hogy folyamatosan voltak rendezvények értük szerte a Kárpát-medencében.

Mint mondta, az 1112 nap börtönben töltött idő alatt tanultak a megalázó helyzetekből: megtanulták értékelni a családot, a szabadságot. Megköszönte, hogy anyagi és erkölcsi szempontból is sokan kiálltak mellettük Erdélyben és az egész Kárpát-medencében. 

Beke István és Szőcs Zoltán a székely öntudat 21. századi feltámadásának hírnökei 

Ferencz Csaba, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke jellemezte így laudációjában a kitüntetetteket, aki szerint azt tették, amit minden nemzeti érzelmű székely fiatalnak tennie kellene. 

Az oklevelet, amelyet Moyses Mártonról neveztek el, aki a kommunista diktatúra elleni tiltakozásként 1970-ben felgyújtotta magát Brassó főterén, és a Vétlenül az igazságért feliratú díszmedált Izsák Balázs, az SZNT elnöke adta át. Kiemelte: a marosvásárhelyi fekete március után sokan menekültek el a városból, ezzel szemben a két kézdivásárhelyi férfi a szenvedést is vállalva itthon maradt. Arra kérte a kitüntetetteket, hogy a díszmedált viselve üzenjenek a közösségnek, hogy ne féljenek. 

A díjátadást követően Ferencz Csaba bemutatta Hegedüs Imre János Az ötödik kerék című, Moyses Márton életéről szóló regényt.

Végül Gazda Zoltán kijelentette: a díj az önazonosságuk vállalásáért ártatlanul meghurcolt személyek hűségének elismerése, és azt kívánta, hogy az első ilyen kitüntetés legyen az utolsó is, szeretnék, hogy a továbbiakban ne legyenek olyanok, akiknek ezt át kellene adni. 

***

Köztudott, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi és erdélyi elnökét, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt terrorista cselekmények és ezekre való felbujtás vádjával, 2018-ban ítélte egyenként öt év letöltendő börtönbüntetésre a legfelsőbb bíróság. A vád szerint 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepen akartak terrorcselekményt elkövetni Kézdivásárhelyen. A vádakat a lehallgatott telefonbeszélgetéseik, illetve egyikük lakásán talált petárdák alapján fogalmazták meg. A vádiratot az első fokon eljáró Bukaresti Táblabíróság szinte teljes egészében megalapozatlannak tartotta, és felmentette őket a vádpontok többsége alól. Ám annak ellenére, hogy a Btk. módosításával megszűnt a jogalap, ami alapján elítélték őket, feltételes szabadon bocsátási kérelmüket többszöri elutasítás után csak az idén júniusban hagyták jóvá.