2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az RMDSZ választási bizottsága jóváhagyta

a február elsejei határidőig beérkezett öt jelölési dokumentációt. Eszerint a május 26-ai európai parlamenti választásokon Hegedüs Csilla, Oltean Csongor, Sógor Csaba, Vincze Loránt és Winkler Gyula indul. 

A jelöltek rangsorolásáról a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) határoz március elsején, a döntést a Szövetségi Képviselők Tanácsának kell megerősítenie. 

Az RMDSZ február 22-23-i kolozsvári kongresszusán indul az európai parlamenti választások kampánya: sor kerül a jelöltek vitájára, bemutatják az RMDSZ választási programjának legfontosabb elemeit, és elkezdik gyűjteni a támogatói aláírásokat. Az öt jelölt mindegyike bemutatkozott már a Szövetségi Képviselők Tanácsa minapi marosvásárhelyi ülésén, illetve a Maros megyei küldöttgyűlésen és a marosvásárhelyi választmány ülésén, és az RMDSZ támogatását kérték. Ezekből a beszédekből idézünk röviden.

Winkler Gyula EP-képviselő: A RMDSZ megbízásából, az erdélyi magyar emberek által megválasztott európai parlamenti képviselőként azon dolgozom, hogy megjelenítsem Erdélyt Európában, hogy hazahozzam az unió előnyeit szülőföldünkre, hogy az erdélyi érdekeket érvényesítsem az Európai Parlamentben. Azon dolgozom nap mint nap, hogy az európai közpolitikák kialakításában vegyék figyelembe az erdélyi magyar közösség érdekeit, hogy megkeressem azokat a szövetségeseket, akikkel azonosak az elképzelések, akikkel egy fronton tudunk harcolni.

Sógor Csaba EP-képviselő: Azért dolgozunk Európában – és ez az a munka, amit folytatni kívánunk –, hogy Európa keleti és nyugati fele között csökkenjenek a különbségek, szűnjön meg a kettős mérce jelensége és a gyakorlatban is érvényesüljenek a kisebbségek jogai. „Mi egy olyan Európát szeretnénk, amelyben a keresztény ember hangja, a diszkrimináció ellen és a kisebbségi jogokért fellépők hangja erős. Számunkra nem lehet erős az az Európa, amely a széthúzóktól, a közösségeket szétverőktől zajos”.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, miután hivatalosan is benyújtotta dossziéját az európai parlamenti választásokon való részvételte, kijelentette: „Köszönettel tartozom azoknak a megyei RMDSZ-szervezeteknek, a MIÉRT-nek, a Nőszervezetnek, a Kereszténydemokrata Platformnak és azoknak a civil szervezeteknek, amelyek támogatták jelöltségem. Ez a támogatás és bizalom minden eddigi kitüntetésemnél többet ér. Ilyenkor erősödöm meg a hitemben, hogy igenis, lesz egy erős Erdély, lesznek szövetségesek, lesz jövője itt gyermekeinknek, és érdemes ezért küzdenem”. 

Vincze Loránt, a FUEN elnöke, az RMDSZ külügyi titkára emlékeztetett, hogy az erdélyi magyarok az élére álltak annak az erőfeszítésnek, amelynek célja európai törvényt teremteni a kisebbségi jogok védelmére. A Minority SafePack sikeres aláírásgyűjtésével azonban nem fejeződött be ez a munka. „Az EP-mandátum által nyújtott lehetőségeket kihasználva kell olyan szövetségeket kötni, olyan feltételeket teremteni, hogy az EU végre szakítson azzal az évtizedes hagyománnyal, hogy a szőnyeg alá söpri ezt a kényes témát. Ezt tudom és ezt szeretném tenni az Európai Parlamentben”.

Vincze Loránt


Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke szerint Romániában a 18–34 év közötti fiatalok aránya közel 30 százalék, a szavazati joggal rendelkező erdélyi magyarság egyharmadát tehát a Magyar Ifjúsági Értekezlet tudja megszólítani hitelesen. Éppen ezért fontos, hogy az RMDSZ EP-listáján súlyuknak megfelelő helyet kapjanak a fiatalok, mert nemcsak az ő mozgósításuk, hanem problémáik, igényeik felmérése és a megoldások javasolása is az ő feladatuk. Az EP-választás, a jelöltség és maga a képviselői mandátum ennek hatékony eszköze. „Az erdélyi magyar fiatalok hangja kívánok lenni a kampányban” – mondta.