2021. január 22., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

December 17-én az RMGE Maros Laposnya utcai székházában átadták a Sapientia EMTE Kertészmérnök és Tájépítészeti Kara diákjainak szóló ösztöndíjakat. A pályázatot ötödik alkalommal hirdette meg a magyarországi Agrárminisztérium támogatásával az RMGE Maros szervezete. 


Forrás: RMGE MarosAz idén Erdély aktuális gazdasági, technológiai és munkaerőpiaci kihívásai témakörben írták ki a pályázatot, amelyre a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kertészmérnöki és tájépítészmérnöki szakának III. és IV. éves hallgatói nevezhettek be. A hallgatóknak motivációs levelet kellett írniuk, melyben megoldásokat mutattak be a Székelyföld aktuális gazdasági, műszaki és munkaerőpiaci problémáira. A beküldött munkákat hattagú szakmai bizottság értékelte. A kiírásnak megfelelően mindkét szakról három-három hallgató részesült ösztöndíjban. A nyerteseket december 17-én az RMGE Maros Laposnya utcai székházában díjazták ünnepélyes keretek között.

A rendezvényen Fazakas Miklós elnök köszöntötte a jelentkezőket. Többek között kifejtette, hogy az RMGE Maros célja a szülőföldön maradás ösztönzése, és ennek egyik lehetősége, hogy a diákok Székelyföldön, Erdélyben meghonosítják szakterületükön az új technológiákat. Az egyik legnagyobb gond a mezőgazdaságban a munkaerőhiány, erre kerestek megoldásokat a pályázatban. Ugyanakkor fontos a megfelelő technológia elsajátítása, és örömmel vette tudomásul, hogy a pályázatokban megjelentek a bio- és ökológiai gazdálkodásról szóló elgondolások is. Mind a szakmai szervezet, mind az egyetem azon igyekszik, hogy megteremtse azokat a feltételeket, amelyek révén felkészíthetik a diákokat arra, hogy a megfelelő tudás birtokában megtalálják az útjukat a szakmában, és itthon maradjanak – fogalmazta meg többek között gondolatait a szervezet elnöke. 

Dr. Benedek Klára adjunktus, a tájépítészet szakkoordinátora megköszönte a magyarországi Agrárminisztérium és az RMGE Maros szervezet támogatását, illetve a közös partnerségi kapcsolatot, amelynek során díjazhatják a diákokat. 

Biró Csaba, az RMGE Maros alelnöke a leendő kertészmérnökök és tájépítészmérnökök gyakorlati képzésének fontosságára hívta fel a figyelmet, és ebben konkrét segítségét is felajánlotta. Dán Péter állattenyésztési kutatómérnök, falugazdász arra ösztönözte a fiatalokat, hogy mindig legyenek nyitottak az újdonságokra a technológia fejlődése irányában, mert nagyon sok lehetőség áll előttük e szaktéren. Dr. Bálint János, a Kertészmérnöki Tanszék oktatója arra kérte a díjazott egyetemistákat, hogy a pályázatban leírtakat ültessék gyakorlatba.

Az idei nyertesek – Bartha Árpád-Zsolt, Boldizsár Hanna, Lőrincz Tünde, Aszalos Szilvia-Erzsébet, Fábián Balázs-Dániel, Székely Norbert – 10 hónapon át havi 400 lejes ösztöndíjban részesülnek. (vagy)