2019. június 27., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Együtt kitakarítjuk!

Mindenképpen jó kezdeményezésnek mondható a Marosvásárhelyi Rádió és a város több médiaintézménye, az Erdélyi Magyar Televízió, a Rádió GaGa, a Népújság, valamint a Punctul.ro szerkesztőségével közösen az idén is megszervezett Együtt kitakarítjuk! jelmondatú rendezvény. Ugyanis olyan társadalmi eseménnyé vált, ami összeköti a hasznost a kellemessel. 

Fotó: Vajda György


Többen – nagyrészt azok, akik szeretik a természetet, a szabadidő-sportokat – eljönnek és (újra) találkozhatnak egymással. Intézmények (Maros Művészegyüttes, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház) művészei, munkatársai amolyan csapatépítő szándékkal is kijönnek a Maros-partra. Öröm látni, hogy itt együtt vannak egy cél érdekében, békében és barátságban románok és magyarok, s azt is jó tapasztalni, hogy egyre több a fiatal és a gyermek. Külön kiemelendő, hogy az idén eljött a Borsika, a Maros Művészegyüttes utánpótláscsoportjának apraja-nagyja is, szüleikkel, talán nagyszüleikkel együtt. S ugyanígy a Női Akadémia tagjai is szívesen vállalták, hogy zsíros kenyérrel, vízzel és nem hivatalosan kisüstivel fogadják a megfáradt szemétszedőket. De ott voltak a horgászok képviselői, a katasztrófavédelmi felügyelőség tűzoltói, a Bioeel cég autóstul, cégvezetőstül, feleségestül együtt, a Richter Gedeon cég munkatársai (főnökök és beosztottak egyaránt), és a teljesség igénye nélkül sorolhatnánk (az előzetesben egyszer már megtettük) mindazokat, akik immár három éve rendszeresen, példamutatásként – szélben, esőben, virágvasárnap – eljönnek, és megszépítik a természetet. Jó az is, hogy az akció előtt a megtakarítandó terület – a Maros komp és Marosszentgyörgy fölötti mindkét szakasza – tulajdonosa, a marosszentgyörgyi önkormányzat, Sófalvi Szabolcs polgármester is összeszedette a területről a hulladékot, így jóval kevesebb maradt az önkénteseknek, mint tavaly, illetve két évvel ezelőtt. Jó volt látni, hogy az Aquaserv Rt., magánszemélyek, cégek felajánlották munkagépeiket, a tehergépkocsikat, hogy hétvégén önzetlenül összeszedjék és elszállítsák a helyszínről a szemetet, és a halászok, valamint a hegyimentők, a tűzoltók és az Outdoor Experience egyesület tagja valóságos Velencévé változtatták a Marost, hiszen csónakjaikkal, kajakjaikkal a marosszentannai partszakaszról is temérdek zsákot hordtak a komphoz. 

Mindez sikeresen egészül ki a Rákóczi Kinga által koordinált rádiós csapat azon kezdeményezésével, közös munkájával, hogy az általános és középiskolás diákok számára környezetvédelmi jellegű vetélkedőket szerveznek. Az előző évekhez képest az idén jóval több rajz, illetve – az idei pályázati felhívásnak eleget téve – papírból és újrahasznosítható hulladékból készült földgömb érkezett be a rádióhoz, de láthattunk egy pillepalackból készült kerékpárt is. Álljon itt tehát azok neve, akiknek alkotásait a zsűri (Eperjes Noémi képzőművész, Szuszámi Zsuzsa és Gherendi Diana, a rádió munkatársai, művészeti szerkesztők) a legjobbnak találta. A pillepalack kerékpárt igen kreatív módon a marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum két 10. osztályos tanulója, Koncz Bernadette és Magyari Annamária alkották. A földgömbök elkészítése csapatmunka eredménye volt. Megosztott első hely: Farkas Balázs, Nemes Alpár Nimród és Fekete Teréz, Mocanu Laura, Somodi Angyalka és Sita Kriszta – a Dózsa György községbeli Rákossy Lajos iskola diákjai. Második hely: Tar Brigitta, Kiss Bíborka és Kovács Márta, a harmadik helyre pedig Andrásy Amadeo és Sebesi Borbála 11 éves diákok kerültek. A földgömbön megjelenített részletek alaposabb kidolgozásáért a zsűri különdíjat ítélt oda Varga Viviennek, Benedek Andreának és Zayzon Kingának, a Bolyai Farkas Líceum tanulóinak. 

A rajzverseny díjazottjai: I. hely: Marian Viktória, II. hely: Birton Viktória és Haraszti Gréti, III. hely: Koncz Orsolya Kincső. Dicséretet sorrendben a következők érdemelték ki: Csiki Ajna Evelin, Birton Boróka Csenge, Sikó Johanna Adrienn, Barabás Lára és Moica Natalia. Ezenkívül különdíjat kaptak: Budai Sára Erzsébet, Molnár Emese, Kommer Dominik, Szabó Gellért, Páll Jessica, Antal Dorka, Csont Larissza és Aberle Dóra. 

A díjakat azok, akik még a helyszínen tartózkodtak, átvehették, akik pedig időközben távoztak, a Marosvásárhelyi Rádiónál kaphatják kézhez. 


Az akció árnyoldalait nézve talán megemlíthetnénk azt, hogy sajnos kevés kivétellel minden évben eddig ugyanazok jöttek el, akik egyébként sem szemetelnek a természetben, s annak ellenére, hogy a marosszentgyörgyi önkormányzat összegyűjtötte a szemetet, mégis több teherautónyi hulladékot kellett ismét elszállítani a helyszínről. A szemét nagy részét nem a kirándulók vagy a piknikezők hagyták ott, hanem azok, akik szekerekkel, gépkocsikkal nagyobb mennyiségben viszik ki és rakják le egy már megszokott helyszínre, talán a környéken építkezők, vagy az ócskapiacon cipőket forgalmazók; és sorolhatnánk mindazt, amit el kellett hordani, és a szemét milyenségéből is lehetne következtetni arra,, hogyan került mindez a Maros partjára. 

Van még teendő ezen a téren, de jó úton vagyunk. Talán csepp a tengerben ez az akció, és nem ártana, ha Marosvásárhely más övezeteiben, akár (ahogy régente volt) a lakónegyedekben is hasonlókat szerveznének tavasszal. Jó lecke a gyerekeknek, azoknak, akik könyökig érő védőkesztyűvel gyűjtötték a szemetet és azoknak is, akik alkotásaikkal szóltak a felnőttekhez. Jó hír az is, hogy lassan beindul a megyei hulladékgazdál- kodási rendszer, amely talán megteremti az intézményes feltételét annak, hogy kevesebb szemét kerüljön ki a Maros partjára, az erdők szélére, a mezőre. A szándék és a jóakarat megvan, hogy szebbé tegyük a környezetünket, és az a fontos, hogy vannak, akik ezt nem szégyenlik jelenlétükkel kifejezni. Legyünk együtt jövőre is az ökojamboreen!