2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Románia erős stratégiai kerettel rendelkezik a fenntartható fejlődési célok megvalósításának összehangolásához

Románia kormánya volt a házigazdája a Fenntartható Fejlődés Főosztály által szervezett Mennyire áll készen Románia a fenntartható fejlődésre? című videókonferenciának. A rendezvényen a szervezet szakértői a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) két jelentését ismertették. Ezek egy olyan projekt eredménye, amely elemezte azokat az intézményi, tervezési és költségvetési mechanizmusokat, amelyek hozzájárulhatnak Románia fenntartható fejlődési stratégiájának (SNDDR) végrehajtásához.

„Elszántak és következetesek vagyunk a fenntartható fejlődési célok megvalósításában. A két jelentés megerősíti Románia regionális központi szerepét a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődés menetrendjének megvalósításában. Szilárd regionális keretet sikerült felépítenünk a stratégia megvalósítása érdekében. Ezt bizonyítják a mintegy 100 szakemberből álló közintézményi fenntartható fejlődési csoportok, a miniszterelnök által vezetett és miniszterekből álló tárcaközi bizottság, valamint a 34 szakemberből álló Fenntartható Fejlődési Tanácsadó Testület” – nyilatkozta Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora.

Az OECD szakértői szerint a COVID–19-járvány újabb kihívás elé állította a kormányokat a prioritások felállítása és a fenntartható fejlődési célok hosszú távú megvalósításának egyensúlya szempontjából. Ennek az időszaknak a leküzdésére vonatkozó ajánlások között szerepel a fenntartható fejlődés koncepciójának integrálása a kulcsfontosságú kormányzati folyamatokba, valamint az ágazati mutatók integrálása a fenntartható fejlődés országos mutatóinak halmazába.

„Noha nehéz időszakon megyünk át, mégis többet kell tennünk, mind egyénileg, mind a közösségek szintjén. Tovább fogjuk fejleszteni Romániában azt a kritikus tömeget, amely magáévá teszi a fenntartható fejlődés célkitűzéseit, és amely tovább népszerűsíti ezeket. Sem mi, sem az európai partnerintézmények nem tértek el a fenntarthatóság elveitől. Éppen ellenkezőleg, az európai gazdasági fellendülés a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére összpontosít. Az európai szemeszteren belüli országjelentések a 17 fenntartható fejlődési célra építenek. A ma bemutatott két jelentés segítségünkre lesz az intézményi mechanizmusok további fejlesztésében és a nemzetközi fejleményeknek megfelelő költségvetési tervezésben” – tette hozzá a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora.

Románia és más országok közintézményeinek több mint 60 szakértője, de a fenntartható fejlődés területének szakértői is részt vettek online ezen a videókonferencián, és a bemutatott jelentések a romániai kormány által finanszírozott „Linking policy planning and budgeting to support the implementation of the SDG in Romania” technikai segítségnyújtási projekt eredményei. A jelentések az alábbi két linken találhatók:

1.  Romania: OECD Scan of Institutional Mechanisms to Deliver on the SDGs

2.  SDG budgeting in Romania\