2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tűz pusztított a Hidegvölgyben

Szerdán délelőtt tűz ütött ki Marosvásárhelyen a romák által lakott Hidegvölgy negyedben. A tűzben nyolc vályog- és faépítmény égett le, és nyolc többgyermekes család vált hajléktalanná. A tűzoltók három tűzoltókocsival szálltak ki a nehezen megközelíthető helyszínre, ahol utca sincs, s a házakat szorosan egymás mellé építették. A katasztrófa sújtotta családokhoz Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere is elment, hogy gyors megoldást találjanak a hajléktanná vált károsultak megsegítésére. 

Fotó: Nagy Tibor


A kályhából kipattanó szikra okozhatta a tüzet

A Hidegvölgy szűk főutcáján szerdán délelőtt nagy volt a forgalom: tűzoltók, rendőrautók, mentők, a polgármesteri hivatal képviselői, sajtósok gépjárművei sorakoztak. És bámészkodó felnőttekkel, gyermekekkel is tele volt az utca. 

Soós Zoltán polgármester és a sajtó képviselői egy előre bejelentett, de – a helyzet súlyosságára való tekintettel – elhalasztott sajtótájékoztatóról igyekeztek a katasztrófa színhelyére. Az út szűk sikátorokon, szennyvízzel tele árkok, sáros ösvények, romos tákolmányok, rozoga épületek között vezetett a leégett házakhoz, melyek szomszédságában sok ember s a környezetet rondító rengeteg hulladék fogadott. Mire odaértünk, a tüzet nagyjából eloltották, csak néhol füstölögtek a szénné égett gerendák.

A körülbelül 400 négyzetméteren pusztító tűz okairól és körülményeiről az egyik károsult elmondta, hogy a sógorasszonyánál egy szikra esett ki a kályhából, amit nem vettek észre. A szomszéd viszont igen, de akkor már erősen égett a ház. – Mi is bent voltunk a házunkban, sokáig aludtunk. Egyszer csak ütötték az ajtót, hogy ég a házunk. Kifutottam, vizes pokrócot tettem a fejemre, s menekítettem a gyermekeket. Aztán átmentem a többi házba. Ahonnan lehetett, kihoztam a gázpalackokat. Féltünk, hogy a nagy tűzben felrobbannak. A házunkkal együtt elégett minden holmink, a személyi irataink, minden. Nekem van egy beteges leányom, most operálták a szívével, az orvossága is elégett, sürgősen az orvoshoz kellett forduljak, mert ha nem, meghal. Nyolc ház égett le. Nyolc család maradt fedél nélkül, minden családban 6-7 gyermek van – mondta Marian János, a tűzvész egyik áldozata, aki állítja, hogy ha a Hidegvölgy ezen részén lett volna vezetékes víz, nem következett volna be a katasztrófa. Az itt élő családok messziről, a főútról hordják a vizet, így esélyük sem volt arra, hogy a tüzet eloltsák. 

A tűzben szerencsére személyi sérülés nem történt, csupán egy ötéves kislány a karján szenvedett enyhe égési sérüléseket, amit a mentősök helyben elláttak. A roma nyilatkozók szerint egy 43 éves asszony, akinek a háza leégett, felakasztotta magát. A károsultak a menhelyen kapnak szállást 

A katasztrófa helyszínén Soós Zoltán polgármester a romák képviselőivel egyeztetett, majd a polgármesteri hivatal szociális osztályának romaügyekkel foglalkozó irodáján összeírták, hány személy szorul azonnali segítségre, hogy szerda estétől szállást biztosítsanak nekik. A polgármester elmondta, hogy a marosvásárhelyi menhely felső szintje üres, előkészítették a termeket, s ideiglenesen itt adnak szállást a károsultaknak, amíg vagy szociális lakást biztosítanak számukra, vagy megoldják a visszaköltöztetésüket a Hidegvölgybe. Azonban több hónapra lesz szükség, amíg végleg megoldódik ezeknek a családoknak a helyzete. 


A Hidegvölgy rendezését húsz éve halasztották

– A Hidegvölgy általános rendezési terve folyamatban van, ami az elmúlt húsz évben nem történt meg. A telep épületeinek jelentős része mások magánterületén van. Amíg a város meg nem vásárolja, és nem telekeli a területeket, nem építheti ki az infrastruktúrát, a vízhálózatot és a csatornarendszert. Az idén szeretnénk megoldani a vízvezetést és a csatornázást a Hidegvölgy felső végében is, hogy a hasonló balesetek elkerülhetők legyenek. Jelenleg vízvezeték és csatornarendszer csak a főúton van. Amíg a telkek nincsenek a város tulajdonában, nem bővíthetjük a közműhálózatot. Szomorú, hogy ezzel a szociális kérdéssel eddig nem foglalkoztak Marosvásárhelyen – fogalmazott Soós Zoltán polgármester. 

A tűzben elégett házak körül összegyűlt tömegben az is elhangzott, hogy kibírhatatlan a telep körüli szemét, kutyatetemek is vannak, amit senki sem takarít el. A romák szerint, ha meggyújtják a szemetet, akkor megbüntetik őket. Amikor szóvá tettük, hogy a hulladék nem magától kerül oda, hanem ők maguk, a telep lakói hordják ki, azt válaszolták, hogy ha vinnének konténereket, akkor oda dobnák a szemetet, de nem visznek. Ha az útra viszik a szemetet, akkor megbüntetik őket. – Úgy vagyunk itt, mint a „zsunglába” – jegyezte meg az egyik károsult. 

A polgármester erre a felvetésre elmondta, hogy az ősszel végeztek nagytakarítást, de azóta a szemét „visszatermelődött”.