2021. május 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megoldódhat a kisgyermekek nyári felügyelete

A járványügyi korlátozások június 15-i lazítása részeként engedélyezett a bölcsődék, óvodák és délutáni iskolák tevékenységeinek újraindítása a nyári vakációban, az oktatásügyi, az egészségügyi és a munkaügyi minisztérium közös rendeletében leszögezett feltételek mellett – olvasható a június 11-én hozott 28-as számú kormányrendelet 11. cikkelyében. 

A Hivatalos Közlönyben megjelent rendelet szerint a biztonsági előírások betartása mellett mind a magán-, mind az állami intézmények kinyithatnak. Ionel Dancă miniszterelnöki kancelláriavezető múlt heti nyilatkozata szerint a magánóvodák és -bölcsődék nyitásáról az adott intézmény vezetősége, az államiakéról a helyi hatóság dönt.

Pinocchió óvoda

Fotó: Nagy Tibor

Átfogó stratégia kellene

A bölcsődei és óvodai élet újraindulása számos olyan család számára megoldást jelenthet, ahol munkaidőben nincs kire bízni a csemetét, a 12 évnél fiatalabb gyermekeikkel otthon maradó szülőknek ugyanis a szünidőben nem jár pénzügyi támogatás. (A tanintézetek koronavírus-járvány miatti bezárása után a gyermekére vigyázó, így a munkából ideiglenesen kimaradó szülő fizetése 75 százalékára volt jogosult.) Az intézmények megnyitásának feltételrendszerét a három szaktárca várhatóan már a héten kidolgozza. 

– Mennyire jelent kihívást az adott helyzetben az óvodák nyári programjainak megszervezése? – kérdeztük Kovács Júlia magyar óvodai oktatásért felelős megyei tanfelügyelőt. 

– Egy átfogó stratégiai tervre lenne szükség, ugyanis számos olyan részletkérdés merül fel, amelyek komoly odafigyelést igényelnek. A biztonsági előírásokat szem előtt tartva kell megszervezni a gyermekek felügyeletét, foglalkoztatását, étkeztetését. A minisztériumi szabályrendszer majd bizonyára kitér arra, hogy egy pedagógus hány gyermekre vigyázhat, hogyan kell eleget tenni az előírt távolságtartás követelményeinek, milyen kritériumok szerint vehetők fel az óvodába a gyermekek. Mindezt azonban nem lehet egyik napról a másikra megvalósítani. Ugyanakkor szülőként a családok álláspontját, szükségletét is megértem – összegzett a tanfelügyelő.


A Pinocchio keresztény óvodában újraindul az élet

A marosvásárhelyi Pinocchio Keresztény Kreatív Óvodában múlt pénteken javában folytak a nyitás előkészületei. Az intézmény a módszertan megjelenését követően indul újra. Bereczki Margit, a ma-gánóvoda vezetője elmondta, hogy már második körben fertőtlenítenek, takarítanak.

– Mindent átmostunk, minden higiéniai feltételnek eleget tettünk. Beszereztük a kéz és cipő fertőtlenítéséhez szükséges szereket, és egy ózongenerátort is vásároltunk, ami a napi tevékenységek után felfrissíti, tisztítja a levegőt. A gyermekeket az udvaron fogjuk átvenni a szülőktől, akik a járványügyi óvintézkedések miatt az épület előterébe sem jöhetnek be, a kicsiket majd a dadus öltözteti át. A gyerekek a testhőmérsékletük megmérése után léphetnek be a terembe – sorolta az új szabályokat az intézményvezető. Bereczki Margittól azt is megtudtuk, hogy az óvodai programok augusztus utolsó hetéig folyamatosan fognak zajlani, higiéniai okokból ezt követően szeptember elsejéig egy hétre bezár az óvoda. A tandíj egy hónapra 800 lejbe kerül. Eddig 27-es létszámmal működtek a foglalkozások, a nyári időszakra a gyermekek mintegy felét íratták vissza a szülők.


A marosvásárhelyi állami óvodák és bölcsődék még zárva maradnak

A miniszteri rendelet az állami óvodák és bölcsődék kinyitását is lehetővé teszi. Ez ügyben a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalnál érdeklődtünk. A városvezetés közleményben válaszolt:

„Tekintettel Románia kormányának az óvintézkedések enyhítésére vonatkozó bejelentésére, tájékoztatjuk önöket, hogy Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala a továbbiakban is minden óvintézkedést megtesz az óvodákban és bölcsődékben a koronavírus-fertőzés terjedésének megelőzése érdekében. (…) Az új intézkedések elfogadásáig a marosvásárhelyi közoktatási intézmények zárva maradnak, majd amikor úgy határoznak, hogy újból megnyitják őket, és döntenek az összes intézkedésről, a polgármesteri hivatal tájékoztat a nyitvatartásról” – áll a közleményben.

Az állami bölcsődék egyelőre zárva maradnak

Fotó: Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal


Nemsokára nyit a Pitypang

A marosvásárhelyi Pitypang magánbölcsőde nemsokára kinyit. Az előkészületekről Szombat Ildikó Kinga intézményvezető számolt be lapunknak. 

– A szülői igényekre válaszolva indítjuk újra a nyári időszakban a tevékenységeinket. Mivel bölcsődénk egy kétszintes épületben működik, és minden helyiséghez külön mosdó tartozik, eleget tudunk tenni a távolságtartásra, a kisebb létszámú csoportokra vonatkozó járványügyi előírásoknak. Legfeljebb tíz gyerekkel vágunk neki a nyárnak. A rendszeres fertőtlenítés mellett klóros lábtörlőket, kéz- és cipőfertőtlenítő szereket is beszereztünk az induláshoz.

Az igazgatónő elmondta, hogy a bölcsődébe hároméves korig íratják be a szülők csemetéiket, de nyári időszakban a kicsivel nagyobb – négyéves – testvért is beveszik. Mivel jelenleg több ilyen eset is van, a nagyobb gyermekekből egy különálló csoportot alakítanak ki. A Pitypang egész nyáron nyitva marad. A hosszított program napi 50, a délig tartó rövid program 35 lejbe kerül, és csak azokra a napokra kell fizetni, amikor a gyerek jelen volt. A klinikai szakpszichológus végzettségű intézményvezetőtől azt is megtudtuk, hogy a megszokott bölcsődei tevékenységek mellett beszédkészség-fejlesztést is kérhetnek csemetéiknek, ugyanakkor ingyenes tanácsadásban is részesülhetnek a szülők, emellett a kis „pitypangosokat” különféle személyre szabott tevékenységek segítik az óvodai életre való felkészülésben.