2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Utasbiztosítás külföldre utazóknak

A nyaralási időszakban megugrik a segélyhívások száma a biztosítótársaságok kárrendezését végző szolgáltatóknál.  A turistaidényben a kellemes időtöltés mellett személyi sérülések vagy balesetek,  de repülőjáratok kiesése, poggyászelveszítés is beárnyékolhatja a  nyaralást. 

Fotó: Nagy Tibor (archív)


Mivel a kellemetlenségeket elkerülni nem lehet, érdemes arról gondoskodni, hogy a bekövetkezett károkért a turista némi kártérítést kapjon, ezért tanácsos utasbiztosítást kötni a kirándulás idejére.   

A külföldön nyaralók leggyakrabban tengeri sün okozta sérülés, medúzacsípés miatt szorulnak orvosi ellátásra, Görögországban pedig kiemelkedően sok a bérelt robogóval történt baleset – derült ki egyik magyar nyelven is segítséget nyújtó szolgáltató, az Europ Assistance Magyarország 2018-as adataiból.

 A nyár bő három hónapja alatt leggyakrabban a mediterrán országokba utazók kérnek orvosi segítséget, legtöbbször Görögországból, Törökországból, Horvátországból érkezik hívás, de sokan szorulnak ellátásra az Ausztriában, illetve Bulgáriában nyaralók közül is. Az egészségi problémák közül a leggyakoribbak a rovarcsípések, a medúzacsípések, illetve a tengeri sün vagy kagyló okozta sérülések. A közlemény szerint tavaly nyáron az egy évvel korábbinál 14 százalékkal többen, közel 28 ezren kértek segítséget egészségi problémák miatt az Europ Assistance Magyarországtól.  

Ezt követik azok az esetek, amikor gyomorproblémák, hányás-hasmenés miatt szorulnak orvosi segítségre a nyaralók. Az utóbbiak a mediterrán országokba, illetve az Egyiptomba, Tunéziába és Marokkóba utazók körében fordulnak elő a leggyakrabban, a Görögországban nyaralók körében pedig nem ritka a robogóbaleset – közölték. Kiemelték, hogy aki szeszes ital fogyasztása után vezet járművet, annak orvosi kezelését, ellátását nem térítik meg a biztosítók.

Az Europ Assistance Magyarország 2018-ban több mint 103 ezer esetben nyújtott segítséget valamilyen egészségi probléma miatt bajba jutott ügyfeleinek. Tavaly több mint 196 ezer esetben hívták az asszisztenciaszolgáltatót, azaz naponta átlagosan 537 segítségnyújtás történt. Az 1963-ban alapított Europ Assistance a világ 208 országában 750.000 szolgáltatóból álló hálózattal és 37 segélyközponttal rendelkezik. Világszerte 7530 dolgozót foglalkoztat.

Fotó: Nagy Tibor (archív)


Kiterjesztett korhatár idősek számára

 A turistaidénytől remélt kellemes időtöltést beárnyékolhatják személyi sérülések vagy balesetek, repülőjáratok kiesése, csatlakozások elveszítése. Megtörténhet, hogy egy külföldi magánklinikán  a romániai egészségbiztosító pénztár által kibocsátott uniós egészségbiztosítási kártya birtokában nem kapják meg a remélt ingyenes egészségügyi ellátást. Ezért ajánlott olyan turistabiztosítást kötni, amely központosított egészségügyi rendszerben működik – tájékoztatott Kopacz Gábor biztosítási és kárrendezési tanácsadó. Megtörténhet ugyanis, hogy az uniós egészségbiztosítási kártyát az országhatárokon kívül csak bizonyos településeken, illetve intézményekben fogadják el, ami kellemetlenül érintheti a sürgősségi ellátást igénylőt, főleg, ha egy egészségügyi magánintézmény utólag benyújtja a számlát. A biztosítótársaságok egészségügyi központokon keresztül működnek, amelyek egy régióra vagy egy kontinensre terjednek ki.

Amint a szakember kiemelte, a sürgősségi beavatkozásokon kívül halálesetnél, súlyos sérüléseknél az elhunyt hazaszállítását is biztosítják, valamint a sérültet elkísérő hozzátartozó külföldi szállodai elszállásolását, illetve a telefonköltségeket is megtérítheti a biztosító. Sok esetben már a poggyászbiztosítást is belefoglalják az ajánlatba, ami a repülőgéppel, de busszal vagy vonattal utazók számára nyújthat  biztonságérzetet. Amennyiben a poggyászbiztosítás  nincs belefoglalva az alapcsomagba, kérésre azt is belefoglalják. A fokozott rizikófaktorral számolva bizonyos korhatár fölött egyes biztosítótársaságok az előző években nem kötöttek utasbiztosítást. Újdonság, hogy a legtöbb biztosítótársaság kiterjesztette a korhatárt, és 65-70 év fölöttiekkel, sőt, már nyolcvanévesekkel is kötnek utasbiztosítást. A 14 év alattiak útlevéllel utazhatnak külföldre, a kiskorúak utasbiztosítását valamelyik szülő biztosítási szelvényébe foglalják bele, a tizennégy év fölöttieknek pedig lehet saját biztosítást kötni.  

– Milyen árakkal kell számolni?

– A biztosítási díjak társaságonként változnak, annak függvényében, hogy mekkora összegekre kötnek biztosítást. Példaként egyhetes távollétre egy középkorú biztosítási alapcsomagja 25–30 lejbe kerül, annak függvényében, hogy mit foglalnak bele a biztosításba, illetve mekkora összegre biztosít az ügyfél.  A legdrágábbak az Amerikai Egyesült Államokba, Kanadába és Izraelbe való utazásra kötött utasbiztosítások, mivel az adott országok szolgáltatásainak árával számolnak. Az európai országokba tartóknak ajánlott harmincezer eurós értékre utasbiztosítást kötni, a nyugatabbra utazóknak az ötvenezer eurós összegek ajánlottak. Legkevesebb három napra lehet utasbiztosítást kötni, de ugyanezt köthetik az egyetemisták, a külföldön munkát vállalók,  kamionsofőrök, illetve a sportolók is.

– Mi a teendője a biztosítottnak sérülés vagy baleset során?

–  Abban az esetben, ha Európában bárhol balesetet szenvedett egy utasbiztosítással rendelkező személy, azonnal fel kell hívnia a biztosítási szelvényen feltüntetett központi képviselet/asszisztencia telefonszámát, és bejelentenie az esetet, a beavatkozás értékét ők törlesztik. Minden biztosítócégnek van egy kárrendező cége, amely a biztosító nevében rendezi a kárt egy bizonyos régióban, ezért kell tárcsázni a képviseleti központ telefonszámát, be kell jelenteni az esetet, és a kapott utasítások szerint eljárni. Sok biztosítócégnek magyar nyelvű asszisztenciája is van. 

– A gépjárművel külföldre utazók számára újdonság a műszaki hiba esetén igényelhető beavatkozás…

– A gépjárművel utazók biztosításába bele lehet foglalni a közúton történt baleset vagy műszaki hiba esetén igényelhető beavatkozást, ami a járműnek a legközelebbi szervizműhelybe szállítását jelenti. Ennek az opciónak a belefoglalásához azonban a gépjármű műszaki adottságai függvényében bizonyos kritériumoknak meg kell felelni.

 Tízévesnél idősebb járművek esetében a központi biztosító pár napos elemzése szükséges a jóváhagyáshoz vagy az esetleges elutasításhoz.

– Külföldre utazás előtt mennyi idővel érdemes felkeresni a biztosítótársaságokat?

– Az utazás előtti napon elég, ha felkeresik a kirendeltségek valamelyikét, másnaptól érvényes ez a típusú utasbiztosítás, amely ügynökökkel, alkuszokalk is megköthető.