2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Végre aláírták a szerződést

Szerdán Bukarestben aláírták azt a szerződést, amelynek értelmében Nyárádszeredában egy év alatt tanuszoda épül. Sokat már nem tudnak tenni az idén, de az is jó lesz, ha a haszonélvező másfél év múlva átveheti a létesítményt.

 A román kormány képviseletében Kelemen Hunor volt miniszterelnök-helyettes és Cseke Attila fejlesztési miniszter, valamint Császár Károly szenátor vett részt az ünnepélyes alkalmon, amikor az Országos Beruházási Társaság (CNI), a kivitelező cég képviselői és Nyárádszereda polgármestere kézjegyükkel látták el a szerződést. Két éve tartja napirenden a nyárádszeredai önkormányzat a tanuszoda építésének ügyét. A helyi közösség már régóta igényli, hiszen néhány környező településen már van ilyen létesítmény – mondta el a Népújságnak Tóth Sándor polgármester, hozzátéve: egy magánbefektetőtől várta volna el, hogy strandépítést kezdeményezzen, de ha senki nem akadt, aki ebben üzletet látott volna, az önkormányzat lépett. Az uszodára nagy igény van, így ez bekerült a város rövid és középtávú terveit összefoglaló Bocskai Tervbe is, és hamarosan elkezdődhet végre a megvalósítása.

 A beruházás helyszíne a nyárádszeredai sportbázis, ahol 35 ár területet hagyott szabadon erre a célra az önkormányzat. A 25 méter hosszú és feleakkora szélességű medencéjű tanuszoda építésére a kormány 11 millió lejt fordít, ez a teljes költség, a városnak biztosítania kell a közművesítést. A tervet szem előtt tartva az önkormányzat az elmúlt időszakban kiépíttette a sportbázisig a villany-, gáz-, víz- és csatornahálózatot, így már csak az építés befejezését kell várnia. A tervezőnek másfél hónapja van a szerződés szerint, hogy a típustervet a helyszínhez igazítsa, tíz és fél hónapja pedig az építkezésre. Ha viszont másfél év múlva átvehető lesz a létesítmény, annak örülni fog az önkormányzat. A kivitelezőnek több referenciamunkája és kellő tapasztalata van ezen a téren, Gyergyószentmiklóson hamarosan befejezi, Erdőszentgyörgyön pedig a közelmúltban kezdte el hasonló tanuszoda építését.

Kétévi munka és bő két hónap késés után aláírták a szerződést

Fotó: Teutsch Tamás


A város rátesz egy lapáttal

Mivel ez csak tanuszoda lesz, de Nyárádszeredában strandra is szükség van, az önkormányzatnak saját forrásokból ugyanott épít majd egy kinti medencét is. Ezért amíg a tanuszoda épül, az önkormányzat is megtesz mindent, hogy megépüljön a másik medence. A területen elfér mindkettő, így akár néhány nap múlva el is kezdődhetne a második medence tervezése is. Erre azt a céget szeretnék felkérni, amely az uszodát is tervezte, hogy a két létesítmény illeszkedjen egymáshoz.

Tóth Sándor kizártnak tartja, hogy a szerződés aláírásának időpontja akár közvetett módon is kapcsolatban lenne a kormány várható távozásával. Kifejtette: ezt a szerződést a Nyárádmente Fesztivál és a nyári városnapok keretében szerették volna aláírni, de az utolsó pillanatban a közbeszerzésen második helyen végzett cég megfellebbezte az eljárást, ezért felül kellett vizsgálni. Kiderült, hogy a CNI helyesen választott céget, de a fellebbezés két és fél hónapos késést jelent Nyárádszereda számára, így az idén legfennebb a földmunkát végzik el, a betonozást a hideg időszak közeledtével már nem, de legalább a kinti medence tervét el tudják készíteni a télen.


Egészséges nemzedéket nevelni

Nyárádszeredából nagyon sokan ingáztatják vagy rendszeresen beviszik gyerekeiket úszni Marosvásárhelyre, ám ezzel a beruházással az uszodát hozzák el vidékre.  Átvétel után az önkormányzatnak fel kell vállalnia a létesítmény működtetését és a személyzetet. Mivel az uszoda főleg a gyerekek számára épül, fenntartása nem lesz nullszaldós vagy gazdaságos, de azzal, hogy egy kinti medence is épül mellé, az önkormányzat megpróbálja egyensúlyba hozni a kiadásokat a bevételekkel. A céljuk a gyermekek egészséges nevelése és egy élhetőbb település kialakítása, amin évek óta dolgoznak – részletezte Tóth Sándor, aki szerint az uszodát minden nemzedék használhatja, s bár bárki tanulhat itt, a fő célcsoport mégis a gyermeksereg lesz, a polgármester pedig határozottan állítja: „Minden gyerek meg kell tanuljon úszni, ehhez az önkormányzat felajánlja a lehetőséget”. A város azt szeretné, ha az új telep a város és a vonzáskörzetébe tartozó hét-nyolc község apróságai számára lehetővé tenné ezt. A kinti medence nem fog vízipark jellegű szolgáltatást nyújtani, de nem is „békaúsztató” méretű lesz. 

Kedden írták alá azt a szerződést, amely révén Gyergyószentmiklóson sportbázis épül 2,5 millió lej értékben. A két aláírás kapcsán Kelemen Hunor megjegyezte: „Gáll Szabolcs polgármester egyszerűen csak dolgozni szeret, akárcsak Tóth Sándor Nyárádszeredában, ahol tanuszoda épül. Mindkettejük jó tulajdonsága, hogy tudnak nagyot álmodni, majd lehetőségek után néznek, végül pedig szövetségesekre találnak. A sportbázis és a tanuszoda jó, közösségeink számára hasznos álmok, amelyek megvalósulását nagy örömmel támogatja a fejlesztési minisztérium.