2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A nép ellensége

Újabb bemutatóra készül a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata: november 8-án Henrik Ibsen A nép ellensége című színművét Keresztes Attila rendezésében láthatja majd a közönség.

Amint azt a színház közleménye tudatja, a történet kiindulópontja egy rendőrségi hír, ebből írta meg Ibsen a polipként mindent megfojtó korrupció drámáját. Egy norvég kisváros legfőbb bevételi forrása és egyben sokak megélhetésének záloga a helyi gyógyvíz. A polgármester testvére, dr. Stockmann azonban felfedezi, hogy a gyógyulni vágyókat súlyos fertőzésveszély fenyegeti, a gyógyforrások vize mérgezett. Az ember vagy a pénz a fontosabb? Egy közösség megfosztása a fellendülés lehetőségétől vagy a fellendülésért cserébe szabad utat adni mások mérgezésének? A hatalom torzulásával szembeszegülő doktor készen áll a társadalmi tettre. Családjával az oldalán elindul a mindent megváltó csoda valóra váltására. Ibsen társadalmi drámájában egyéni érdek és társadalmi felelősség feszül egymásnak, szembeállítva az egyént a megélhetését féltő közösséggel és annak hangadóival.

Az előadás szereplői: Dr. Tomas Stockmann, fürdőorvos – Sebestyén Aba; Katrine Stockmann, a felesége – Moldován Orsolya; Petra, a lányuk – Biró Sára; Ejlif, a fiuk – Robert Szilárd; Peter Stockmann – az orvos bátyja, polgármester, a fürdő felügyelőbizottságának elnöke – Tollas Gábor; Morten Kiil, Katrine Stockmann nevelőapja – Kilyén László; Hovstad, a Népújság szerkesztője – Galló Ernő; Billing, a Népújság munkatársa – Bartha László Zsolt; Horster, hajóskapitány – Ördög Miklós Levente; Aslaksen, nyomdatulajdonos – Henn János. Dramaturg: Szabó Réka. Rendező: Keresztes Attila.

A 14 éven felülieknek ajánlott, román felirattal követhető produkció bemutatójára november 8-án, pénteken este 7 órakor kerül sor a Nemzeti Színház Nagytermében. A premierre érvényesek a Bernády György-mecénás- és a Kemény János-bemutatóbérletek. További előadások: november 9-én, szombaton délután 5 órakor (érvényesek a Kántorné nyugdíjasbérletek); november 30-án, szombaton este 7 órakor a színház Nagytermében.

Jegyek a Kultúrpalota jegyirodájában, a színház jegypénztárában és a www.biletmaster.ro honlapon vásárolhatók.