2022. augusztus 11., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Sirius női kosárlabdacsapata volt a 2021–2022-es idényben az egyetlen marosvásárhelyi csapat, amely az élvonalban játszott. Nem is akármilyen eredménnyel, hiszen az 5. helyen zárta az évadot, és akár a 4. helyre is esélye lett volna, ha egy játékvezető nem nyúlt volna tisztességtelen eszközökhöz a CSM Alexandria – Aradi FCC találkozón, amely az alapszakasz végső sorrendjét döntő módon befolyásolta. Ezek után az elvárások a következő bajnokságra megnőttek, ám – mint Kiss István klubmenedzsertől megtudtuk – egyelőre számos bizonytalansági tényező hátráltatja az új idény előkészítését.

A következő bajnokságban legalább az idei eredmény megismétlése lenne a célkitűzés, de az első négy közé jutás volna az, ami igazán elégedetté tenné a klubvezetést – mondta el Kiss István. Ehhez megfelelő keret kialakítása a cél, azonban nagyon olyan sok,  a klubtól független tényező akadályozza azt, hogy konkrétumokról lehessen beszélni. Jelenleg ugyanis nem lehet tudni, milyen szabályzat szerint szervezik a következő bajnokságot, sem ami a korosztályos játékosokat, sem ami a külföldieket illeti. Továbbá nem világos, hogy miként akarják összehozni a kizárólag belföldieknek fenntartott Szövetség Kupát, illetve milyen ifjúsági csoportok indítására kötelezik a klubokat. Ehhez hozzájön az is, hogy nincs teljesen kikristályosodva az anyagi háttér sem, hiszen noha a szponzorok továbbra is a csapat mellett állnak, a város hozzájárulásáról még nem született döntés, márpedig a leendő szerződések megkötésekor pontosan kellene tudni, hogy meddig lehet elmenni.

Szeretnék, ha a belföldi játékosok többségét megtarthatnák, a külföldiek közül pedig Sólyom és Ljubinec maradna. Ami az amerikaiakat illeti, az 5. hely következtében annyira megnőttek az igényeik, hogy azokat a klub nem tudja, de nem is akarja kielégíteni. A hírek szerint egyébként Cortez már alá is írt Brassói Olimpiával, kétszer akkora fizetésért, mint amennyi a Siriusnál volt.

Ez az utóbbi információ azt is jelzi, hogy Brassó költségvetése jelentősen megnőtt az előző idényhez képest, és hasonló hírek érkeznek a Rapidtól is. Ezért sokkal nehezebb lesz megismételni az elmúlt évadbeli eredményt – mondta el Kiss István.

Az új idényről egyelőre annyit lehet tudni, hogy várhatóan 12 csapat oda-vissza alapszakaszt játszik, az első nyolc a felsőházban, a többi kibővített alsóházban folytatja, ide ugyanis csatlakoznak az U20-as és U18-as bajnokságból érkező legjobb csapatok. A hogyanról a szövetség igazgatótanácsa dönt majd egy olyan alapszabályzat alapján, amelynek a érvényességét jelenleg a bukaresti bíróság tárgyalja, legközelebb július 7-én születhet döntés.