2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nő a légúti fertőzések száma

Csökkent, de nem szűnt meg a hepatits-A előfordulása

Összesen 24 személyt diagnosztizáltak influenzával Maros megyében, és az idén a fertőzésnek három halálos áldozata volt. Január kezdetén egy 47 és egy 70, a hónap végén egy 59 éves férfi halt bele a betegségbe. 

A légúti fertőzések száma folyamatosan nő, január 21–27. között 4.822-en fordultak orvoshoz, 52-en közülük kórházi ápolásra szorultak, január 28. – február 3. között 6.160-ra nőtt a légúti fertőzések száma, 52, majd 71 személyt az esetek súlyossága miatt kórházba utaltak. A betegek száma valamivel kevesebb, mint a múlt év hasonló időszakában. 

Tüdőgyulladással az említett két hét alatt 1920 és 2365 személyt kezeltek, akik közül az első héten 129-en, a múlt héten pedig 107-en szorultak kórházi ápolásra. 

Oltóanyag nincsen, de várják – tájékoztatott dr. Stelian Cara-ghiaur, a közegészségügyi hatóság sajtóreferense. 

Amint elmondta, a fertőző májgyulladással nyilvántartásba vett betegek száma folyamatosan csökken. Decemberben 98 személynél állapítottak meg sárgaságot, ami kevesebb, mint a csúcsidőszakban regisztrált 316 eset, de kevésnek sem mondható. Még három gócpontot tartanak nyilván (Hidegvölgy, Maroskeresztúr és Sárpatak) a korábbi 15-ből, de egy-egy eset máshol is előfordul. 

A kórházak többségében karantén van, a megyei sürgősségi kórházban a beutalt betegek fogadását is átütemezték.