2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Augusztus végére kellett volna befejezni a Kultúrpalota felújítását

A Maros Megyei Tanács július 7-én tette közzé, hogy egy nappal korábban felbontotta a marosvásárhelyi Kultúrpalota felújítási munkálataira vonatkozó szerződést, mert a kivitelező nem tartotta be a határidőket és jelentős késésben volt. A cég a többszöri figyelmeztetés ellenére sem végezte megfelelőképpen a munkát, ezért a szerződésbontást követően el kellett hagynia a munkatelepet. Hogyan tovább? – tettük fel a kérdést olvasóink érdeklődésére. 

A Kultúrpalota felújítása Lokodi Edit Emőke elnöksége idejében kezdődött el, akkor a palota több részét felújították, a nagytermet, a kistermet, az előcsarnokot, a lépcsőket, a megyei könyvtár olvasótermét, a könyvtárnál felvonót szereltek, az épület összes színes ablaküvegét restaurálták, több mint 3 millió lejt fordítottak rá. Így 2013-ban méltón ünnepelhették a palota átadásának 100. évfordulóját. 

A Maros Megyei Tanács 2017-ben európai uniós támogatást nyert a Kultúrpalota külső felújításának folytatására a 2014–2020 közötti regionális operatív program keretében, értéke 1,4 millió euró. A nyilvános közbeszerzési eljárást követően a megyei önkormányzat 2017. október 31-én kötött szerződést a licit nyertesével, a ploieşti-i Romconstruct Group Kft. – Concas Rt. társulással a műszaki terv elkészítésére és a munkálatok elvégzésére. A konkrét munkálatok 2019. január 22-én kezdődtek el. 


A munka kevesebb mint 40 százalékát végezték el

A jókora késés elsősorban abból adódott, hogy a cégnek nem volt elég szakmunkása, és a megfelelő mozgósítás hiányában 17 hónappal a projekt elkezdése után még mindig csak a munkálatok kevesebb mint 40 százalékát végezték el. Egyértelmű, hogy nem tudták volna befejezni a felújítást a szerződésben vállalt határidőig, 2020. augusztus 31-ig. Fennállt annak a veszélye is, hogy a cég helyenként szakszerűtlen beavatkozásokkal maradandó károkat okoz, és ezt elkerülendő felbontották a szerződést.

Péter Ferenc tanácselnök a szerződésbontást követően elmondta, hogy a probléma gyökere a közbeszerzési törvénnyel kapcsolatos, ami a módosítások ellenére sem hatékony, mert a megrendelőt sok esetben arra kényszeríti, hogy a legalacsonyabb árat ajánló céggel kössön szerződést. A cég ebben az esetben a munkálatok valós értékének 80 százalékával egyenlő ajánlatot tett, nem volt szakmunkásuk, nem haladtak a munkával, így a helyzet tarthatatlanná vált. 


Elhagyták a munkatelepet

Lukács Katalin, a Maros Megyei Tanács sajtófelelőse lapunk megkeresésére azt nyilatkozta, hogy a Kultúrpalotában befejezték az orgona restaurálását és a tetőtér gerendázatának megerősítését. Hátramaradt a külső felújítás nagy része – homlokzat, díszítés, ablakkeretek restaurálása stb. –, a tetőjavítás egy része, a lépcsőházi munkálatok egy része, a Tükörterem felújítása majdnem teljes egészében. 

A kivitelezőnek, amellyel szerződést bontottak, 20 nap állt rendelkezésére, hogy elhagyja a munkatelepet. A határidőt betartották, múlt héten lebontották a Kultúrpalota előtti állványzatot, és pénteken el is szállították. Egyelőre nem nyújtottak be panaszt a szerződésbontás miatt, de erre még van lehetőségük.

A szerződésbontás miatt az uniós támogatás nincs veszélyben. A finanszírozási szerződés 2021. szeptember 7-ig érvényes, de 2023-ig meg lehet hosszabbítani.


Jövő tavaszra lehet újabb szerződés

Ahhoz, hogy pontosan felbecsüljék, mit kell még elvégezni, és mennyibe kerülne, illetve mennyi idő szükséges hozzá, a megyei tanács szakértői tanulmányt rendel. Ez 1-2 hónap alatt készül el. A tanulmány alapján lehet előkészíteni az új licitkiírást, hogy szerződést kössenek a munkálatok befejezésére. Egy ilyen nagy munkálat esetében bonyolult eljárás a versenytárgyalás előkészítése és megszervezése, így ha lesznek érdeklődő cégek, és senki sem óvja meg a versenytárgyalás eredményét, akkor is a legjobb esetben jövő tavaszra sikerülhet új szerződést kötni – tájékoztatott Lukács Katalin. 

Fotó: Nagy Tibor