2020. november 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elemzik a járványügyi helyzetet

Ezer lakosra átlagosan 5,02 fertőzött jut megyénkben – derül ki abból a táblázatból, amelyet Mara Togănel, a kormányhivatal vezetője Facebook-oldalán nyilvánossá tett. Vannak olyan települések, mint például Marosvásárhely, ahol 8,46 ezrelék a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak száma. A megyeközponthoz hasonlóan még két településen, Koronkán (8,54) és Marosvécsen (8,37) haladja meg az ezer lakosra jutó fertőzöttek száma a nyolcat. 

Érdeklődésünkre a kormányhivatalból arról tájékoztattak, hogy a naponta frissülő adatok birtokában tárgyalnak a helyzetről, de a prefektus asszonynak egyelőre nincs szándékában kérni a karantén bevezetését az említett helységekbe.

Azt is megtudtuk, hogy a marosvásárhelyi fertőzöttek között szerepelnek az orvosi egyetem sportcsarnokában kialakított háttérkórházban kezelt betegek is (az elhunytakat viszont a lakhelyük szerinti statisztikákban tüntetik fel). A marosvécsi arányt növelik a szellemi fogyatékosokat gondozó rehabilitációs otthon adatai, ahol több mint hetvenen fertőződtek meg, gondozók és gondozottak is. A megye 103 településéből sok helyen alig haladja meg az 1 százalékot az ezer személyre jutó fertőzöttek száma, Székelyvéckén és Sóváradon egy covidos beteg sincsen. 

A helyzet azonban gyorsan megváltozhat rosszra is, de reménykedjünk, hogy idővel jóra is, hiszen tudjuk, hogy ismerőseink közül sokan gyógyultak meg a betegségből.

A prefektus figyelmeztetése szerint javíthat a helyzeten, ha a megyei szervek erőfeszítéseit az újonnan megválasztott polgármesterek is tevékenyen támogatják. „Szükség van a segítségükre, hogy megértessék a lakossággal a védekezési lehetőségek betartásának fontosságát minden faluban és városban, mert csak összefogással, közös erővel lehetünk úrrá a helyzeten” – fogalmaz Mara Togănel. 

 *

A november 18-i adatok tükrében megyénkben az előző napi 173-hoz képest sokkal nagyobb arányban, 253-mal nőtt a fertőzöttek száma, ami eléri a 9.388-at, és ha így folytatódik, akkor két-három nap múlva a 10.000-et is. Ezzel a számmal a megyék jegyzékén, amelyek a Bukarest után következnek, a 14. helyen állunk országos viszonylatban. Valamennyivel javítja az arányokat, ha a megyék lakosságának számához viszonyítjuk az igazolt fertőzöttek számát. (bodolai)