2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

– nincs meg az első trófeája a szentgyörgyi klubnak

Motiváltságról beszéltek a meccs előtt, azonban igen alacsony színvonalon játszottak a labdarúgó Románia-kupa döntőjében a Sepsi OSK játékosai. Egész egyszerűen nem hitték el, hogy megnyerhetik a klub történetének első serlegét, igazi kiscsapatként viselkedtek az egész finálé során, és a kilencven perc alatt egyszer sem lőttek kapura. Pedig az ellenfél sem volt az a mumus, mint amit a neve sejtetni engedett. Egyetlen góljukhoz nevetséges védelmi bakik sorozata kellett.

Igen gyenge színvonalú mérkőzésen dőlt el az idén a Románia-kupa sorsa. Az első félidőben egyik csapatnak sem volt kapura tartó lövése. Meglepetésre a gyengébben jegyzett Sepsi OSK birtokolta többet a labdát, noha ez egy erősebbnek vélt csapattól lett volna logikusabb, míg az FCSB – akár a kiscsapatok zöme – egyből hosszú labdákkal próbált helyzeteket kialakítani. Az OSK képtelen volt helyzetekre váltani a fölényét, míg az FCSB részéről egyetlen lehetőség adódott, a 35. percben Man fölé lőtt 15 méterről, 45 fokos szögből.

Valamivel veszélyesebbé vált az FCSB szünet után, míg az OSK cseréi nem hoztak megújulást. Az 54. percben jegyeztük az első kapura tartó lövést a meccsen, Moruţan léc alá tartó labdáját Niczuly szögletre tolta. Az 57. percben Panţîru hatalmas kapufát lőtt. A gólhoz azonban olyan védelmi hibasorozat kellett, amilyent csak a 4. ligában lehet még látni. Erre Dimitrov tette fel a koronát, aki egy egyszerű felszabadítás helyett előbb lyukat rúgott a saját ötösén, majd megfordulva belebotlott a labdába. Man pedig a kapu torkából formaságot teljesített.

A védelmi bakisorozatra Bouhenna tette fel a koronát, aki két perc alatt két butasággal kiállíttatta magát a sárga lapok bajnokának ismert Colţescu játékvezetővel.

Az utolsó percekben még próbálkozgatott az OSK, de kapura lövésig már nem jutott, márpedig így nehéz gólt szerezni.

Fotó: Look Sport


Jegyzőkönyv

Labdarúgó Románia-kupa, döntő: Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK – Bukaresti FCSB 0-1 (0-0)
Ploieşti, Ilie Oană-stadion, nézők nélkül. Vezette: Sebastian Colţescu (Craiova) – Ovidiu Artene (Vaslui), George Neacşu (Câmpulung Muscel). Tartalék: Andrei Chivulete (Ploieşti). Ellenőr: Alexandru Deaconu (Bukarest).
Gól: Man (65.).
Sárga lapok: Bouhenna (77.), illetve Tănase (58.).
Kiállítva: Bouhenna (79.).
Sepsi OSK: Niczuly – Dimitrov (75. Diaz), Tincu, Bouhenna, Fl. Ştefan, Vaşvari, Deaconu, Achahbar (83. Celea), Carnat (46. Fülöp Loránd), Karanović (46. Šafranko), Ştefănescu (75. Csiszér).
FCSB: Vlad – Creţu, Miron, I. Cristea, Panţîru (89. Pantea), O. Popescu, Olaru (46. Moruţan), Vînă (46. A. Petre), Man, Tănase, Coman (90+3. Perianu).

A szövetség nem válaszolt, Fülöp Istvánt nem merték betenni

Árnyékot vetett a Románia-kupa döntőjére, hogy Fülöp István nem léphetett pályára. A háromszéki klub kérte a szövetségtől, hogy tisztázza: van-e játékjoga a csatárnak, tekintve az elődöntők eredményét is megkérdőjelező ellentmondást a különböző szabályzatokban, hogy mikor törlik el a korábban szerzett sárga lapokat. Hiába, Bukarest nem méltatta válaszra a szengyörgyieket. Így az OSK inkább nem kockáztatott.
Nehéz megmondani, hogy a jelenléte változtatott-e volna valamit, azonban a szövetség többszörösen is súlyosan hibázott. Nemcsak a két szabályzat ellentmondásai miatt, hanem azért is, mert struccpolitikát folytatott. A Dinamo óvását gyakorlatilag a szövetség újabb szabálytalan mozdulata következtében, formai okok miatt elutasította a fegyelmi bizottság. Most pedig kivonta magát annak a tisztázása alól, hogy melyik az érvényes előírás. Ezzel pedig kétszer is a FCSB-t támogatta – szándékosan vagy nem.