2022. október 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Augusztus 1–7. között a marosvásárhelyi Boróka együttes fiatal táncosai a festői környezetben levő borospataki Skanzen panzióban tanultak táncolni. Nemcsak táncokat sajátíthattak el, hanem zenét, éneket is tanulhattak, és különböző kézműves-foglalkozásokon is részt vettek. A táborban mintegy ötven 6 és 16 év közötti gyerek és fiatal vett részt oktatókkal együtt. 


Fotó: Vajda GyörgyNaponta, délelőtt és délután az áttelepített, átalakított csűrben Varró Huba, Pálffy Zsófia, Puczi Kozák Ernő a kisebbeknek, Mátéfi Csaba és Mátéfi Zita a középhaladóknak és haladóknak tartott néptáncoktatást. A kézművesműhelyeket Bodor Réka vezette. Meghívotkként a talpalávalót a sepsiszentgyörgyi Heveder és a Setétpatakról érkezett Virics együttes biztosította, André Zsuzsanna és Vaszi Levente szintén meghívottakként vettek részt az oktatásban. Nyárádmenti, gyimesi magyar és roma táncokat sajátíthattak el a résztvevők, ugyanakkor megismerkedhettek a gyimesi kultúrával, hagyományokkal is. 

Varró Huba, a tábor szervezője, vezetője elmondta, „kiváló környezetet kínál a borospataki panzió a néptáncoktatásra, táboroztatásra. Ahogy mondani szokás, a hely szelleme kötelez, ami számunkra azt jelenti, hogy a népi kultúra és hagyományőrzés mellett köteleztük el magunkat, ezt próbáljuk átadni az új nemzedéknek. Gazdag a Gyimesek öröksége, a Skanzen pedig egy olyan hely, ahova különböző táj-

egységekről hagyományos házakat telepítettek át, emellett megvannak a feltételek az ellátáshoz is. Azáltal, hogy ezekben az autentikusan berendezett házakban lakunk, elkerülhetetlenül közelebb kerülünk eleink kultúrájához. Olyan oktatókat hívtunk meg, akik tiszta forrásból taníthatták a lépéseket a fiataloknak, és azt is elárulom, hogy a felnőttekkel is tartottak foglalkozást, jelezve, hogy sohasem késő elkezdeni, művelni, megőrizni a szellemi örökséget”.