2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szörnyen felháborodott a híres magyarellenes politikus, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, mert szombaton Magyarország és Székelyföld U18-as válogatottjainak mérkőzésével avatják fel az FK Csíkszereda új klubházát és lelátóját. A pártvezér pártja honlapján arra figyelmeztetett, hogy az összecsapás megszervezésével a Székelyföld „államiságát” ismerik el.

A képviselő szerint a mérkőzés magyar államnak tünteti fel a Székelyföldet, amely egy másik magyar állammal, Magyarországgal játszik barátságos mérkőzést. „Ez a magyar revizionizmus eszméjének elültetése, amely a bukaresti kormány elmagyarosodása és az RMDSZ zsarolása nyomán valósulhat meg” – jelentette ki. 

A párt szenátusi frakcióvezetője egyenesen nemzetbiztonsági kockázatnak tartja a meccset, és arra szólította fel a kormányt, valamint Hargita megye prefektusát, hogy lépjenek fel a megszervezése ellen. Az üggyel kapcsolatban Hargita megye prefektusa úgy vélekedett, hogy a prefektúrának nincs jogköre arra, hogy rendezvényeket engedélyezzen vagy akadályozzon meg. A kormány egyelőre nem mondott véleményt.

A nacionalistáknál az verte ki a biztosítékot, hogy székely–magyar meccsel avatják fel az FK Csíkszereda kibővített stadionját július 23-án. Ez az esemény jelent nemzetbiztonsági kockázatot az AUR szemében.

De mi is a nemzetbiztonság? És mi lehet kockázatos erre? A biztonságpolitikában és a nemzetbiztonsági közösségben több minden is létezik a nemzetbiztonság veszélyeztetésére, ilyenek például az új kihívások, a nemzetbiztonsági kockázatok, fenyegetések.

A román nacionalisták fejében – sohasem csináltak titkot belőle – a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatot az RMDSZ és a magyarok jelentik. Akik – ezt halljuk több mint három évtizede – le akarják választani Erdélyt Romániáról. Az egyik legnagyobb veszély maga a magyar miniszterelnök. Olyannyira, hogy sajtóhírek szerint például egyik közszolgálati tévé megtiltotta munkatársának, hogy részt vegyen azon a bálványosi sajtótájékoztatón, amelyen Orbán Viktor is jelen volt más magyar politikusok társaságában. Ez az igazi szólás- és sajtószabadság!

Persze a nacionalizmus nem új keletű ebben a szép hazában. Az „átkost” követő nagy felszabadulás első napjai után már mutatkoztak a jelei. A magyar oktatás iránti igény volt a szikra, ami aztán ledöntötte a tartózkodás és visszafogottság legutolsó bástyáját is. 1990 elején megjelent a Vatra Românească, és teljes gőzzel beindult a nacionalista gépezet, ami a marosvásárhelyi véres márciusban csúcsosodott ki, és azóta sem hamvadt el, csak nem fajult tettlegességgé. Egészen az úzvölgyi katonatemető ügyéig. Amikor az AUR kimutatta a foga fehérjét. Úgy, hogy bármi elképzelhető. Az ominózus meccsen is, ami, ugye, nemzetbiztonsági kockázat.