2021. december 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az új közösségi agrárpolitika átmeneti éve

Az új év beköszöntével felmerül a kérdés, hogy az EU sokat vitatott költségvetésében megmaradnak-e azok a mezőgazdasági támogatások, amelyek igen sokat jelentenek a romániai gazdáknak. Az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága tavaly de-cember elsején jóváhagyta azokat a költségvetési tételeket, amelyek mentén a tagországok folyósíthatják a támogatásokat. 

A bizottság döntése értelmében két évig változatlan maradt a közös mezőgazdasági politika által kijelölt rendszer. Ezzel párhuzamosan a tagországoknak elő kell készíteniük a saját nemzeti stratégiájukat és azokat az intézményeket, amelyek lehetővé teszik az új közösségi politika által meghatározott jogi és pénzügyi rendszert. (Sz. m.: A román szaktárca is hozzáfogott ennek a kidolgozásához, amelyet kötelezően közvitára kell majd bocsássanak.) Az átmeneti szabályzatnak megfelelően 2021-ben és 2022-ben megmarad a korábban is alkalmazott támogatási rendszer, így a megszokott feltételekkel az eddigi összegekre pályázhatnak majd a gazdák. Emellett jó hír, hogy a járvány okozta gazdasági recesszió ellensúlyozására szánt alapok felhasználási határidejét meghosszabbították. A hároméves kivitelezésűekre a szerződést 2021. június végéig kell aláírni, aminek alapján a támogatásokat december 31-ig utalják át az érintetteknek. Az átmeneti időszakban a helyi közösségek által ún. alulról kezdeményezett vidékfejlesztési programokat (a FADR-n keresztül) a költségvetés legtöbb 5%-áig terjedő értékkel támogatják. Továbbá jóváhagyták, hogy a 2021-es vidékfejlesztési támogatások kivitelezésének határideje három év, a környezetkímélő és a klímaváltozásra vonatkozó (agro-mediu şi climă) kivételével, amelyeket bele kell foglalni az új mezőgazdasági paktum stratégiájába. 

A tagállamoknak az ún. technikai asszisztenciára szánt nagyobb összegek lehetővé teszik, hogy kiépítsék az új rendszer szerinti infrastruktúrát, így nem kell erre pénzt szánni a vidékfejlesztésre szánt direkt támogatásokból. Az unió szakpolitikusai ezáltal arra törekedtek, hogy minél könnyebb és rövidebb legyen az átmenet az új pénzügyi rendszer felé, és a vírusjárvány fenyegetése ellenére is meglegyen a megfelelő jogi és pénzügyi biztonság, hogy ha az új uniós mezőgazdasági stratégiában (PAC) foglaltakat a tagországok később léptetik életbe, ne érintse a gazdák mindennapi tevékenységét – áll a támogatásokra vonatkozó uniós közleményben.