2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Traian Băsescu által alapított Népi Mozgalom elnöke felszólította a kormányt, hogy akadályozza meg az erdélyi magyarok kettős szavazását. A pártvezér ugyanis pontosan tudja, hogy a mintegy félmillió magyar állampolgársággal is rendelkező romániai magyart a Romániában leadott szavazata után „átszállítják” Magyarországra, hogy az ottani pártlistákra is szavazzanak a külképviseleteken. Az ellenzéki pártelnök a miniszterelnököt is figyelmeztette: vigyázzon úgymond a választások tisztaságára, mert az, hogy a vezető kormánypárt „szövetségben áll a Fidesz romániai kirendeltségének számító RMDSZ-szel, nem menti fel ezen kötelezettsége alól”.

Erre reagálva jelentette ki a minap az RMDSZ elnöke, hogy a román politikusok diverziókeltés céljával riogatnak azzal, hogy az erdélyi magyarok a román és a magyar állampolgárságuk alapján is szavazni készülnek május 26-án, hiszen mind Magyarország, mind Románia törvényei egyértelműen tisztázzák, mindegy, kinek hány állampolgársága van, mindenki csak ott szavazhat, ahol az állandó lakhelye van. Az RMDSZ elnöke elképzelhetetlennek tartja, hogy aki Magyarországra költözött, de a romániai iratait is megőrizte, útra keljen, hogy mindkét országban szavazzon. Arra biztatja az erdélyi magyarokat, hogy itthon szavazzanak, adják voksukat az RMDSZ-re.

Aki vasárnap belenézett a román hírtelevíziók beszélgetműsoraiba, ismét szembetalálta magát ezzel a nacionalista hőbörgéssel. 

Különösen az egyik, magyarellenes megnyilvánulásai miatt gyakran szankcionált tévé „hozta a formáját”. Észérvek hiányában hangerővel próbálták az egymást túllicitáló meghívottak a nézők fejébe sulykolni a – szerintük – újból leselkedő magyar veszélyt.

Amikor az egyik megfontoltabb beszélgetőtárs arra próbált figyelmeztetni, hogy az RMDSZ is hivatkozhatna hasonló a helyzetre a moldáviai kettős állampolgárok esetében, akik az európai parlamenti választások kivételével bármely más választáson „kettős szavazással élhetnek”, azzal torkolták le, hogy a kettő nem ugyanaz. 

Persze, hogy nem ugyanaz. Nem is állítja senki, hogy így lenne. Ám van valami, ami mindig, minden kampányban ugyanaz: a  magyarellenesség és a magyarokkal való riogatás. Emlékezzünk vissza, hogy pár héttel ezelőtt, a volt kolozsvári nagyromániás polgármester kész forgatókönyvet mutatott be arról, hogy a pápalátogatás alkalmával az erdélyi magyarok és Orbán Viktor – pápai áldással – kikiáltják Erdély autonómiáját és Magyarországhoz csatolását. Így próbált a magyarok ellen uszítani.

Az tehát „ugyanaz”, hogy a román politikusok semmi újat nem tudnak mondani. Saját tehetetlenségüket szélsőséges nacionalista agresszivitással, folyamatos diverziókeltéssel próbálják kompenzálni. Csak arra nem gondolnak, hogy az ilyenkor „felértékelt”, de két választás között amúgy semmibe vett választópolgárok nagy része bölcsebb annál, mint hogy bedőljön ezeknek a diverzionista manővereknek.