2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bizonytalanságban a marosvásárhelyi éjjeli menedékhely lakói

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal csütörtökön délelőtt nem lakoltatta ki a Rozmaring utcai éjjeli menedékhely mintegy 110 lakóját. Az emberek közül többet az épület előtt találtunk, lapunknak elmondták: egyelőre nem szüntették be a vízszolgáltatást és az épület felújítási munkálatai sem kezdődtek el. Hogy meddig kaptak halasztást? Ez az, amit nem tudnak. 

Múlt hét végén Marosvásárhely polgármesterének tanácsadója, Claudiu Maior bejelentette, csütörtökön (tegnap – szerk. megj.) kilakoltatják a Rozmaring utcai éjjeli menedékhely – szociális központ 114 lakóját, mert az igen rossz állagú épületet fel kell újítani. A két hónapig tartó munkálatokat követően a polgármesteri hivatal egy korábbi közleménye szerint 54 lakót vennének vissza, a központ pedig kizárólag éjjeli menedékhelyként működne, vagyis teljesen más szabályzattal. 

A nyilatkozatokat megelőzően júliusban a lakók felszólítást kaptak, amiben közölték velük: két hetük van arra, hogy kiköltözzenek az épületből. A botrány ekkor robbant ki, hiszen a központban élők között árvaházból idekerült fiatalok, sokgyerekes családok, fogyatékkal élők és idős személyek is vannak, akiknek nincs hova menniük, kevesen dolgoznak közülük. Mindenik család és bentlakó korábban szociális ankét nyomán került a menedékhelyre, ez alapján vált jogosulttá szociális szolgáltatásra, amit egyik napról a másikra megvonnának tőlük, pedig a legtöbben nyugtákkal tudják igazolni, hogy törlesztették fogyasztásukat. A Pro Európa Ligához és más civil szervezetekhez fordultak az emberek, a helyi tanácsban két alkalommal is vita tárgya volt a menhely ügye. 


Akármikor kilakoltathatnak

– csütörtökön délelőtt ezt mondta Bogdan Oltean a lakók képviseletében a Népújságnak. Szerinte a lakók egyetlen dologhoz ragaszkodnak: az önkormányzat biztosítsa számukra a lakhatást. A napokban néhány lakó – idős személy és fogyatékkal élő – elhelyezésére sikerült megoldást találni, a többiek esetében volt, akinek munkahelyet ajánlottak fel, először az ország déli részén, de Marosvásárhely környékén is, ám mint a helyszínen kiderült, nem pont azokat a feltételeket szabja meg a munkáltató, amit ígértek. „Az embereknek tető kell a fejük fölé elsősorban. Amíg ez nem oldódik meg, nem hagyjuk el az épületet” – mondta. Hozzátette, szerdán tárgyaltak Makkai Gergely alpolgármesterrel, akitől azt a választ kapták, hogy elhalasztják a csütörtökre tervezett munkálatok elkezdését, de nem tudni meddig. „Semmi garanciánk nincs arra, hogy meddig tart a halasztás. Írásban sem értesítettek. Bármikor jöhetnek kilakoltatni” – mondta Bogdan Oltean. Az ottlakók szerint az épület leszigetelt, termopán ablakokkal felszerelt, nem rossz állagú, mindössze vezetékcserére van szükség és belső munkálatokra. Ezt pedig emeletenként is el tudnák végeztetni, pont úgy, mint mikor a manzárdot építették. 

A sajtóiroda részéről Cosmina Paşcan lapunknak elmondta: a lakók mindenike számára ajánlottak megoldást, remélik, az érintettek el is fogadják. „Meg kell érteniük, hogy a betervezett munkálatokkal nem lehet tovább várni. Az épületet fel kell újítani, hogy biztonságos körülmények között lehessen itt lakni. Mindenkit értesítettünk arról, hogy a közszolgáltatásokat még a mai nap folyamán (csütörtökön – szerk. megj.) megvonjuk, és a kivitelező elkezdi az állványozást, emiatt minden lakónak el kell hagynia az épületet” – jelentette ki Cosmina Paşcan. 

Fotó: Nagy Tibor