2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Jogi bizonytalanságokra hivatkozva

Csütörtökön a marosvásárhelyi tanácsosok nem szavazták meg a soros ülés napirendjén levő határozattervezeteket, így aztán jövő héten rendkívüli ülésen kell megvitatniuk várhatóan mintegy félszáz ügyet. 

A csütörtöki ülésen a 44 tervezetből már korábban visszavonták a köztisztasági díjak módosítására vonatkozót, a többi esetében – bár a tanács jegyzője szerint jogilag rendben voltak a határozattervezetek – a képviselők közül többen is úgy nyilatkoztak, hogy kétségeik vannak a törvényességet illetően. Így aztán az ülés elején megtartott részvényesközgyűléseket követően hét tartózkodással és hét ellenszavazattal elbukott a napirend, az ülést nem tartották meg. 

A részvényesközgyűlésekre visszatérve, kisebb vitát a polgármesteri hivatallal társult Közigazgatás és Turizmus Kft. adminisztrátorának jelentése váltott ki. A cég költségvetésének jóváhagyását elutasították, ezt az ügyvezetőnek a következő ülésre módosítania kell, belefoglalva azt a mintegy egymillió euró adósságot is, amit tavaly nem fizettek ki a Selgros nagyáruháznak. A város ugyanis a társult cégen keresztül vásárolta meg az élelmiszert a Selgrostól annak a programnak a keretében, amely a kis nyugdíjjal rendelkezőknek ebédet biztosított, az ügyvezető szerint pedig azért nem tudták megadni az adósságot, mert a tanács nem foglalta a költségvetésbe a szükséges összeget. A szóban forgó kft. esetében azonban a tanács jóváhagyta az éves pénzügyi mérleget, illetve az adminisztrátor szerződésének meghosszabbítását december 31-ig.

A július 30-i soron kívüli ülésen tehát ismét téma lesz a költségvetés kiigazítása, amibe a szeptemberi helyhatósági választások költségeit is bele kell foglalni, illetve néhány olyan tervezet, ami előreláthatólag vitához vezet.