2020. szeptember 26., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A marosvásárhelyi klub vezetése is bravúrnak tartotta volna a BC Mureş esetleges vasárnap esti győzelmét Medgyesen, a Gaz Metan évek óta összeszokott keretű csapata ellen.

A marosvásárhelyi klub vezetése is bravúrnak tartotta volna a BC Mureş esetleges vasárnap esti győzelmét Medgyesen, a Gaz Metan évek óta összeszokott keretű csapata ellen. Ez nem sikerült a férfi A osztály 3. fordulójának rangadóján, de nem is álltak messze a sikertől a vendégek a bajnokság favoritjának számító gázasok otthonában, akik immár a mezőny egyetlen veretlen alakulatának számítanak.

A találkozó kiegyensúlyozottan kezdődött, a vendégek méltó ellenfelei voltak a jó formában játszó gázasoknak, egy negyed után alig egy pont volt a különbség. A második játékrészben viszont a medgyesiek további kilenc ponttal húztak el, amiből a vendégek a harmadik negyedben négyet dolgoztak le, a záró tíz percben pedig megint a hazaiak voltak eredményesebbek. A tíz pont körüli előnnyel elhúzó gázasokra többször is rá tudtak zárkózni a vásárhelyiek a mérkőzés során, csak akkor nem, amikor az a legtöbbet számított volna: a hajrában, de ebben része volt pár vitatható bírói ítéletnek is, és a végjátékot már a kipontozódott Cooley és Stănescu nélkül tudták le a vendégek. A vásárhelyi csapat veterán amerikai irányítóját, aki 25 ponttal a meccs legeredményesebbje volt, Tudor nem tudta helyettesíteni, a hétszeres bajnok ploieşti-iektől igazolt irányítónak közel öt perc két lepattanóhoz, egy assziszthoz, és három eladott labdához volt elég, ponthoz már nem. Ennél sokkal jobban teljesített a kedden megérkezett fehérorosz center, a 213 centis, komoly névjegykártyával rendelkező Alekszejev nem egész 15 perc alatt hat lepattanót (ezekből három támadóval a csapat legjobbja) és két pontot szerzett. Dupla duplát ezúttal is a csapatból legtöbb időt pályán töltött Forte ért el a vendégeknél, az amerikai 39 perc alatt 18 pontot és 10 lepattanót szerzett, emellé még 3 asszisztjával ebben a mutatóban is csapata vezetője volt. Rég fordult elő utoljára, hogy egy komoly ellenfelet a triplázásban verjen a vásárhelyi csapat, ez most 28%-os mutatóval a gázasok 18%-ával szemben sikerült. Azonban a házigazdák a palánk alatt voltak eredményesebbek, és gyengébb személyi-hatásfokkal is kétszer annyi (31-15) pontot szereztek szabaddobásokból, mint a vendégek. Ha ezen a formán a még a csapat szakvezetője szerint sem csúcson levő vásárhelyiek tudnak javítani, a medgyesiek veretlensége legtovább a vásárhelyi visszavágóig tarthat ki.

Gaz Metan Medgyes – BC Mureş 87-79 (23-22, 27-18, 17-21, 20-18)

BC Mureş: Cooley 25 (4), Forte 18 (3), Stănescu 15, Watson 13 (1), Lăpuşte 4, Paliciuc 2, Alekszejev 2, Dumitru, Tudor.

A 3. forduló további eredményei: Hargita Gyöngye Csíkszereda – Poli Iaşi 108-55, BC Temesvár – CSM Nagyvárad 90-78, CSM Craiova – Energia Rovinari 91-76, Dinamo – BCM U Piteşti 71-80, Asesoft – CS Otopeni 83-69, CSM Bukarest – U Kolozsvár 69-67. Későbbre halasztva: Atlassib Nagyszeben – ISK Giurgiu.