2019. május 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Rendkívüli marosvásárhelyi tanácsülés

Megszavazta a marosvásárhelyi tanács pénteki rendkívüli ülésén annak a 4 millió lejnek a felhasználását, amelyből ideiglenesen különféle – többek közt a köztisztasági – számlákat is kifizetik. Sergiu Papuc alpolgármester az ülés végén kijelentette: többé nem lesz „szemétkrízis” a városban.

A 23 közgyűlési képviselő közül csupán 15-en voltak jelen a pénteki rendkívüli ülésen, a napirenden két téma szerepelt: jelöljék ki a testület képviselőjét a Puky magánóvoda igazgatótanácsába, illetve szavazzanak arról, hogy a város költségvetésében az elmúlt években megmaradt többletösszegből 4 millió lejt felhasználhassanak a sürgős számlák kifizetésére. 

A képviselő-testület mindkét napirendi pontban szereplő határozattervezetet megszavazta. A Puky óvoda igazgatótanácsában ezentúl Vajda György fogja képviselni a városi önkormányzatot, a szóban forgó összeg felhasználásával kapcsolatban sem akadékoskodott senki, a képviselők többsége jóváhagyta. Pápai László Zsolt kérdésére a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatója közölte: jelenleg a hivatal számláin megközelítőleg 3,5 millió lej van, a kifizetetlen számlák összege viszont eléri a 15 millió lejt. 

Az ülés végén Moldovan Călin azzal a kéréssel fordult Sergiu Papuc alpolgármesterhez, hogy tárgyaljon az Aquaserv képviselőivel arról, hogy az adósságok behajtása miatt ne vonják meg az ivóvíz-szolgáltatást azoktól, akik naprakészen vannak vízszámláik kifizetésével. A tanácsos felhívta a testület figyelmét, hogy a vízszolgáltató vállalat nagyszámú tulajdonosi társulást értesített arról, hogy március 12-e után felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást az elmúlt évek során felhalmozott jelentős adósságok miatt. Csakhogy az intézkedés azokat a tömbházlakókat is érinti, akik nem tartoznak a szolgáltatónak, és ez nem korrekt – mondta. 

Pápai László szerint a polgármesteri hivatal – az Aquaserv többségi részvényeseként – elérhetné, hogy a szolgáltatásszerződéseken módosítsanak olyan értelemben, hogy a jól fizető lakók esetében a szolgáltatást ne szüneteltethessék. Bălas Radu a Pandúrok utca 48. szám alatti lakók problémáját vetette fel, ebben  a tömbházban egy éve nem működik a lift. Kérte a Locativ vállalat illetékeseit, keressenek megoldást erre a gondra, ugyanakkor nyújtsanak segítséget az iratcsomó összeállításában azoknak a lakóknak, akik meg szeretnék vásárolni az ANL-s lakásukat. Végül Papuc Sergiu alpolgármester ígéretet tett arra, hogy tárgyalni fog a vízszolgáltatóval, illetve közölte, a megszavazott 4 millió lej egy részét a köztisztasági számlák kifizetésére fordítják, és Marosvásárhelyen többé nem lesz „szemétkrízis”, mint ahogy a közelmúltban történt, amikor több napon át nem hordták el a háztartási hulladékot a lakosságtól. 

Fotó: Karácsonyi Zsigmond (archív)

Kapcsolódó cikkek: