2020. november 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A koronavírus elleni oltás biztosan nem lesz kötelező sem a gyerekek, sem a felnőttek számára – jelentette ki csütörtök este az Antena 3 műsorában Alexandru Rafila, Románia képviselője az Egészségügyi Világszervezetben (WHO).

A professzor információi szerint Romániában e védőoltás elfogadottsága 50 százalék körül van a lakosság körében.

Hozzátette: az általános elfogadottságot nagyon alapos tájékoztató kampánnyal kell növelni, de hangsúlyozta: az egészségügyi személyzetet és a kockázati csoportokat be kell oltani.

„Amennyiben az emberek látják, hogy azoknak, akik megkapták az oltást, nincsenek problémáik, nem alakult ki mellékhatás, és védetté válnak a betegség ellen, megjön a bizalmuk, és beoltatják magukat” – magarázta Rafila.

Kifejtette: az oltási kampány alapos előkészítést igényel, mert ez nem egy sima, a családorvos által beadható vakcina lesz, az oltóanyag ugyanis rendkívül érzékeny a hőmérsékletváltozásra, különleges körülmények között kell tárolni.

Egy Romániában elvégzett felmérés szerint a lakosság 38,6 százaléka határozottan elutasítaná, hogy beoltassa magát koronavírus elleni oltóanyaggal, ha az most rendelkezésre állna, 30 százaléka azt nyilatkozta, hogy kivárna, amíg meggyőződik arról, hogy azoknak, akik beoltatták magukat, nem származott ebből semmilyen problémájuk, 21,8 százalékuk beoltatná magát, 8 százalékuk pedig azt mondta, csak akkor vállalkozna erre, ha részletes tájékoztatást kapna.

A kutatást szeptember 25-e és október 16-a között a Larics Szociológiai Kutatóközpont telefonon végezte egy ezerfős reprezentatív mintán, a hibahatár plusz-mínusz 3 százalék.