2021. november 28., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elutasította a parlament szerdai együttes ülésén a kormányalakítással megbízott Dacian Cioloş miniszterelnök-jelölt, az USR elnöke által javasolt egyszínű USR-kormány elfogadását.

Cioloşnak nem sikerült egyetlen másik párttal sem megállapodást kötnie, ezért a törvényhozók egyéni felelősségére hivatkozva kért bizalmat az általa vezetett „válságkormány” számára.

Az USR volt koalíciós partnerei, a PNL és az RMDSZ törvényhozói nem szavaztak, a baloldali és nacionalista ellenzék az USR-kormány ellen voksolt.

A kormány jóváhagyásához a törvényhozók felének, 234 képviselőnek és szenátornak a támogatására lett volna szükség. A Cioloş által javasolt kabinet csak 88 szavazatot kapott, 184 képviselő és szenátor ellene szavazott.

A legnagyobb frakcióval rendelkező PSD előre hozott választásokat akar jövő márciusban, addig pedig szakértői kormányra akarja bízni az ország vezetését.

Kelemen Hunor parlamenti beszédében úgy vélekedett: a törvényhozóknak elnézést kellene kérniük a választóktól, amiért az ország gondjai – az elszabadult energiaárak, a járvány és a jövő évi költségvetés – helyett csak saját végeérhetetlen politikai „cirkuszukkal” foglalkoznak. Az RMDSZ elnöke szerint ideje félretenni a személyes sérelmeket és ambíciókat, megoldást kell találni arra, hogy az országnak teljes jogkörű kormánya legyen ebben a nehéz időben.