2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Zavartalan a tanítás az Apafi Mihály Általános Iskolában, amelynek központi tanintézményként 672 diákja van Nagyernye község területén. Ellátogatunk a sáromberki, valamint a községközponti iskolába, amelyek példamutatóan rendezettek, és szakképzett pedagógusok irányításával folyik a tevékenység.


Az ernyei óvodába és iskolába 267 gyermek jár, a sáromberkibe 180. A másik négy faluban csak óvoda és 0-IV. osztály működik, Székelykálban 65, Iklandon 50, Székesen 17, Szengyelen 39 gyermekkel. 

– „Zöldek vagyunk” – erősíti meg az öt falu tanintézményét igazgató Incze Jenő, valamint Kali Gabriella, az ernyei iskola vezetője. A községben nincsen koronavírussal fertőzött személy, és mivel sem a szülők, sem a pedagógusok nem kérték a távoktatást, mondhatni a megszokott mederben folyik a tevékenység. Pontosabban annyi változott, hogy az órarendet tömbösítették, hogy naponta minél kevesebb tanár kerüljön kapcsolatba a diákokkal. A szünetet felváltva tartják, hogy kevés gyermek legyen egyszerre az udvaron. Az osztálytermek is tágasak, így az előírt távolságtartás nem okoz gondot: két osztályban egyszemélyes asztalok vannak, a többi terembe is megrendelték a bútorzatot, ami Kolozsvárról kell érkezzen. A termek nagyon szépek, rendezettek, minden gyermek szájmaszkot visel. Kali Gabriella megerősíti, hogy a diákok maszkkal érkeznek az iskolába, és ha valaki otthon felejtené, biztosítani tudják számára a szükséges védekezési eszközt. 

A bejáratnál automata kézfertőtlenítő működik, amit látható módon szívesen vesznek igénybe a gyermekek. A belépők testhőmérsékletét is mérik. 

– Mindkét nyolcosztályos iskolában működik az internet, s bár a diákok nagy részének van mobiltelefonja, 450 táblagépre lenne szükség abban az esetben, ha a helyzet megkívánja, hogy zavartalanul áttérhessenek a távoktatásra. A polgármesteri hivatal a tanfelügyelőségen keresztül pályázott, remélhetőleg sikerrel, ahogy a tisztítószerek utánpótlására is.

Az első osztályosok megkapták az új tankönyveket, a probléma a nyolcadikosokkal van, azzal az évjárattal, amelyik a tantervek változása miatt időnként tankönyvek nélkül vagy késve érkezett könyvekből kellett tanuljon. Az idei év sem képez kivételt, öt címet a román tagozatnak az elmúlt héten lehetett megrendelni, a magyar tagozatnak a meglévő román és magyar tankönyv kivételével egyet sem – tudtuk meg Kali Gabriellától.