2022. július 3., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Helyi rendőr felügyel majd a gyerekek biztonságára

Egy kísérleti projekt keretében a tanévkezdés napjától, hétfőtől megkétszerezik Marosvásárhelyen az autóbuszok számát négy városi útvonalon, az egyik, megkülönböztető felirattal ellátott jármű kizárólag diákokat szállít majd iskolába. Az iskolabuszokon egy helyi rendőr, valamint a közszállítási vállalat ellenőre felügyel majd a tanulók biztonságára – jelentették be tegnapi sajtótájékoztatójukon Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere és Portik Vilmos, a városi közszállításért felelős alpolgármester.

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal a helyi közszállítási vállalattal közösen – egy kísérleti projekt keretében – hétfőtől a reggeli csúcsidőben megkétszerezi az autóbuszok számát négy városi útvonalon. Ezek: a 10-es járat, amely az Egyesülés negyedből, a Nyárfa utcából indul 7.20 órakor, és 7.40-kor halad el a kórháznál; a kombinát és kórház között közlekedő 18-as járat, amely 7.20-kor indul a vegyipari kombináttól, és a kórháznál 7.50-kor halad el; a Tudor negyed és a SMURD között közlekedő 19-es járat, amely 7.20-kor indul a tudori végállomásból (Centrofarm) és 7.50-kor ér a kórházhoz. A negyedik útvonal, amelyen iskolabusz közlekedik hétfőtől, az a 23-as járaté, ez 7.25-kor gurul ki a közszállítási vállalat megállójából, és 7.50-kor halad el a kórháznál. A járatok menetrendszerűen közlekednek, a szóban forgó időpontban az eddigi egy helyett két busz indul egy időben a fenti útvonalakon, egyikre pedig a megállókban kizárólag marosvásárhelyi lakcímmel rendelkező diákok szállhatnak fel, és juthatnak el ingyenesen az iskolába. Ezeket a buszokat Iskolajárat megkülönböztető feliratokkal látják el – részletezte Portik Vilmos. Az alpolgármester hozzátette: tisztában vannak vele, hogy ezzel még nem oldják meg a városi forgalomban reggelente keletkezett torlódásokat, valamint a vásárhelyi iskolások tanintézetbe való eljuttatásának a problémáját, viszont ez úgymond egy első lépés, a jelenleg rendelkezésre álló autóbuszparkot, valamint a megállási lehetőségeket figyelembe véve, egyelőre erre van lehetősége a városnak. Hangsúlyozta, az iskolabuszprogram azon vásárhelyi lakhellyel rendelkező diákoknak szól, akik eddig is ingyenesen utazhattak a tömegközlekedési járműveken, illetve minden gyereket elkísérhet egy felnőtt az autóbuszokon, ez a személy azonban jegyet kell váltson, ha nincsen bérlete. A diákoknak szánt különjáratokon az első ajtónál kell felszállni, leszállni pedig a második vagy az utolsó ajtónál lehet. Az alpolgármester arra kérte a szülőket, hogy az iskolabuszokat igénybe vevő diákoknál legyen ellenőrző könyv és ebben tüntessék fel legalább az egyik szülő telefonszámát, arra az esetre, ha olyan helyzet áll elő, hogy fel kell venni a kapcsolatot a szülővel.

Fotó: Mariş Cristian Daniel


Portik Vilmos elmondta, biztonsági szempontból igyekeztek előrelátóak lenni, ezért az utazó diákokat minden egyes iskolai járaton egy helyi rendőr és a közszállítási vállalat egy ellenőre felügyeli majd, akikhez magyar és román nyelven egyaránt fordulhatnak bármilyen problémával, kérdéssel a diákok. Például, ha egy tanuló esetleg elfelejt leszállni az iskolájához legközelebb eső megállóban, akkor a buszon lévő felügyelők jelzik ezt akár a helyi rendőrségnek, és a gyereket megpróbálják eljuttatni mielőbb  a tanintézetbe. A gyerekek felügyelete mellett egy másik fontos feladat is hárul a buszon lévő helyi rendőrökre, illetve ellenőrökre: adatokat kell gyűjtsenek arra vonatkozóan, hogy hány diák veszi igénybe ezeket a különjáratokat, hogy követni tudják, az információ eljutott-e a városlakókhoz, és ennek eredményeképpen gyarapszik-e a különjáratokat igénybe vevő diákok száma, illetve jelzik azokat a felmerülő helyzeteket, amelyekre az elkövetkezőkben esetleg megoldást kell találni. A kísérleti projekt a tervek szerint egész tanévben működik majd, időszakosan összegzik a tapasztalatokat, és amennyiben szükség lesz rá, módosítanak rajta. Az alpolgármester szerint azonban legalább három hónapnak el kell telnie ahhoz, hogy le lehessen vonni bizonyos következtetéseket a tapasztalatok alapján, és ezek függvényében lehessen dönteni az esetleges módosításokról.


Kétszer annyit költenek az oktatásra, mint előző években

A sajtótájékoztatón Soós Zoltán polgármester kiemelte, prioritás számukra, hogy hétfőn biztonságos körülmények között kezdődjön a tanév, az idén tavasszal elfogadott költségvetésben mintegy kétszer akkora összeget különítettek el az oktatásra, mint amennyit az előző években a város erre fordított. A polgármesteri hivatal biztosította a szükséges összegeket a tanintézeteknek, hogy a beszerzések időben megtörténhessenek. Mint mondta, a város mindenik óvodája és iskolája készen áll a hétfői kezdésre, rendelkezésre állnak a szükséges fertőtlenítőszerek, védőmaszkok, és arra kérte a szülőket, hogy ha bármilyen problémát, hiányosságot észlelnek, azt azonnal jelezzék az önkormányzatnak.

Fotó: Nagy Tibor